Svijet

Medvedev podnio ostavku; Putin unosi izmjene u Ustav

Dmitrij Medvedev je juče podnio ostavku na mjesto premijera Rusije, a Vladimir Putin mu se zahvalio na dosadašnjem radu.

Istovremeno, Putin je objavio namjeru da u Savjetu za bezbjednost postavi novu funkciju, zamjenika predsjednika, i da želi da Medvedeva imenuje na to mjesto.

"Smatram da je to moguće i to ću učiniti u narednim danima. Uvešću funkciju zamjenika šefa Savjeta bezbjednosti. Kao što je poznato, predsjednik Rusije je šef Savjeta bezbjednosti. Dmitrij je uvijek dijelio ove probleme. Sa stanovišta unapređenja naše odbrambene sposobnosti i bezbjednosti, vjerujem da je to moguće i zamolio sam ga da ubuduće riješava takva pitanja", rekao je Putin.

Od 20 godina Putinovog naizmeničnog ustoličenja kao premijera i predsjednika Ruske Federacije, njegov prijatelj i prema prvim procjenama, malo vjerovatni saradnik, Dmitrij Medvedev, bio je uz njega na vodećim funkcijama nezanemarljivih 12 godina.

Putin je predložio Državnoj dumi kandidata za premijera zemlje — Mihaila Mišustina, predsjednika Federalne poreske službe Rusije, saopštila je pres-služba Kremlja.


„Predsjednik Vladimir Putin održao je radni sastanak sa Mihailom Mišustinom i ponudio mu mjesto premijera. Dobivši saglasnost, predložio je Mišustinovu kandidaturu za mjesto premijera na razmatranje u Državnoj dumi“, navodi se u saopštenju pres-službe.

Mišustin je bio na čelu Savezne poreske službe Rusije od aprila 2010. godine.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev objavio je juče da cijela Vlada podnosi ostavku, nakon Putinovog obraćanja Saveznoj skupštini, u kojem je iznio niz fundamentalnih izmjena Ustava. Kako je napomenuo Medvedev — izmjene će promijeniti balans vlasti u zemlji.

Putin je u obraćanju Saveznoj skupštini saopštio da je potrebno da se u Ustav unesu određene izmjene kako bi se osigurali bezbjednost i suverenitet Ruske Federacije.

Mišustinovu kandidaturu Državna duma će razmatrati 16. januara.

 

Izvor: sputnik.news.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog