Aleksandar Zolak

Novi nameti u promjenama odluke o gradskom građevinskom zemljištu

Aleksandar Zolak je novi Frontalov bloger. U prvom blog-postu je opisao dešavanja u Skupštini grada Banjaluka na petoj sjednici kada su odbronici Saveza nezavisnih socijaldemokrata napustili zasjedanje gradskog parlamenta nakon što Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama odluke o gradskom građevinskom zemljištu nije dobio većinu.

Klub odbornika PDP - DP zatražio je da se Prijedlog odluke o izmjenama odluke gradskom građevinskom zemljištu povuče sa Dnevnog reda, a prilikom glasanja o tom prijedlogu povlačenje tačke podržali su i odbornici SDS-a i NDS-a.

Smatrali smo da se ova odluka treba uskladiti sa svim zakonskim rješenjima koja tretiraju ovu oblast.

Uskoro će se na sjednici Narodne skupštine RS naći Prijedlog zakona o prostornom uređenju i građenju pa će biti neophodno ponovno usklađivanje Odluke o građevinskom zemljištu od strane Skupštine grada Banja Luka.

Osim toga, Komisija za prostorno uređenje Skupštine grada Banja Luka jednoglasno je odlučila da se ova Odluka povuče i vrati obrađivaču i predlagaču na doradu, odnosno dala je negativno mišljenje.

Prijedlogom odluke, predviđeno je povećanje nameta za investitore obavezom da plaćaju troškove ekspropoacije zemljišta te troškove komunalne infrastrukture.

Predlagač nije povukao ovu tačku sa Dnevnog reda, a Skupštinska većina je prihvatila Dnevni red sa njom.

Prijedlog odluke nije prihvaćen jer za njega nisu glasali odbornici DNS-a te po jedan odbornik SNSD-a i SP-a, koji su članovi Komisije za prostorno uređenje

Odbornici DNS-a nisu diskutovali o Dnevnom redu i o spornoj tački Dnevnog reda pa nam ostaje da nagađamo da li se radi o nesuglasicima unutar vladajuće koalicije ili zbog same ove Odluke.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog