Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Kad cipelari Avdo Avdić

U čitavu ovu frku oko izjava Franje Šarčevića  uključio se i Avdo Avdić, što znači da je situacija odlična za homogenizaciju pravih Bošnjaka i iživljavanje na pojedincu koji je bespomoćan jer je ničiji.  

Avdo Avdić je u svom tekstu nastupio kao moralna vertikala i intelektualna gromada, objašnjavajući Bošnjacima, a i šire, kako je Franjo Šarčević više nego zaslužio što mu „botovi“ poručuju da će ga istući, objavljuju adrese gdje stanuje, a Boga mi i otpustiti s posla.

Naravno, kao iskusni novinar s slonovskim pamćenjem Avdo je otišao u daleku prošlost i „iskopao“ tvit Šarčevića od prije šest godina u kojem on u maniru kočijaša „jebe majku fašističku glasačima Željka Komšića“ s željom da se uguše u „svojoj mržnji i jadu“.

Prije svega pomenuti tvit nema veze sa sadašnjom polemikom, ali to nije ni važno.  Ostaće misterija zašto je Avdo Avdić ćutao sve ove godine na taj vulgarni tvit i nije reagovao? Ubiće ga ova opstipacija.

Preskočio je svjesno  Avdo Avdić mnogo toga što je Franjo godinama pisao i govorio o hrvatskom nacionalizmu, hrvatskim zvaničnicima i hrvatskim zločinima, ali ako se činjenice ne uklapaju u priču, tim gore po činjenice.

Nego, vratimo se moralnom aspektu ove priče.

Avdo Avdić se pita da li neko ko glasačima Željka Komšića jebe meter, neke ljude naziva bošnjačkim nacionalistima, ukazuje na ima specifičan odnos prema 1. martu, ukazuje na „rastući bošnjački nacionalizam“, može da radi na Sarajevskom univerzitetu i prima pare od bošnjačkih nacionalista?

Aferim Avdo Avdiću prevede ti sve Bošnjake u nacionaliste i elegantno to pripisa Franji.

Odbijte Šarčeviću od plate, ukorite ga, zbog psovanja, vulgarnosti, pa i etiketiranja neistomišljenika, ali ne možete ga kazniti zbog političke nekorektnost, političke nelojalnosti i drugačijeg mišljenja.  Nije Franjo Šarčević svojina Prirodno matematičkog fakulteta, već osoba koja u javnosti govori šta misli, jasno i glasno.

Na „gluposti“ Šarčevića, mora se odgovoriti argumentima, a ne prijetnjama i uvredama „botova“.

Na kraju krajeva, zapitajmo se da li novinar ko sjedi sa direktorima OSE i SIPE ima pravo da propituje bilo čiju podobnost, pa i Šarčevića?  Zapitajmo se da li neko ko je godinama radio sa kolegom, znajući da mu je kolega u julu 1995. godine na oklopnom vozilu ušao u Srebrenici, može da bude bošnjačka ili bilo čija moralna vertikala?

Zabrinuo se Avdo Avdić kako se Šarčević odnosi prema 1. martu i načinu obilježavanja istog i traži da odstupi od budžetskih jasli, pri tome ga izjednačava sa Rajkom Vasićem i Goricom Dodik. Prije par godina Avdo Avdić mi je u jednoj prepisci priznao da se druži sa izvjesnim novinarom iz Banjaluke, zvanim Čkalja, koji o 1. martu misli isto što i Vasić i Dodiokovi, ako ne i gore, ali mu to kod njega nikada nije smetalo.

Jebiga Franjo da se zoveš Čkalja, sve bi bilo drugačije.

Kao intelektualna gromada Avdo Avdić, Dinu Mustafića naziva „ekspertom za sva pitanja o kojima, uglavnom, pojma nema“. Dragi moj Avdo, Dino Mustafić, režira po svijetu, a tvoj domet je od Goražda do Bužima i od Stoca do Brčkog, a i to je upitno.

Toliko o kompetentnosti i stručnosti.

Kaže Avdo „anonimni (polu)svijet“ prijeti  i vrijeđa Šarčevića i sve dok „mediji ne počnu to prenosti njihove objave, ti ljudi su nebitni“. 

Bitni su Avdo Avdiću principi, da niko ne smije da prijeti bilo kome i da ga vrijeđa zbog izgovorene riječi. Osim toga tanka je linije između prijetnji i batina, pogotovo kada takvi kao ti sve to relativizuju.

A onda ide krešendo Avde Avdića zbog kojeg će svakom poštenom Bošnjaku pasti mrak na oči  „Ko je, zapravo, Franjo Šarčević? Matematičar koji odgovornost za bosanski genocid želi podijeliti sa tri.”

Bilo bi interesantno da nam Avdić objasniš sintagmu “bosanski genocide”, kada postoji samo genocide u i oko Srebrenice, a pogotovo da nam daš tačan citat gdje Šarčević taj genocid dijeli na tri ili koliko već dijelova.

Nećeš ga naći, ali jebeš tekst bez izmišljotina, one mu daju na efektnosti i dramatičnosti, nepismeni se primaju na to. Ne pitaj me kako znam.

 

P.S.

Na kraju želim nešto da poručim Franji Šarčeviću.

Dragi Franjo, ne znam da li ćeš otići ili ostati u Sarajevu, svak bira svoj put, ali ako odeš znaj da su oni pobijedili. 

 

Preuzeto sa blogger.ba

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog