Aleksandar Zolak

Sve manje mladih je lojalno aktuelnoj vlasti

Zahvaljujući neozbiljnom i neodgovornom odnosu vlasti grada Banja Luka u Komisiji za mlade Skupštine grada Banja Luka neće više biti 3 predstavnika Omladinskog savjeta (OSBL) kako je to predviđeno Statutom Grada i Poslovnikom o radu Skupštine Grada.

Na Dnevnom redu današnje sjednice Skupštine grada Banja Luka nalazi se prijedlog o razriješenju članova komisije koji su imenovani na prijedlog OSBL-a.

U obrazloženju ovog prijedloga navedeno je da se on donosi na prijedlog OSBL-a.

Ranije je u javnosti Administrativna služba grada saopštila da je OSBL nelegalna i nelegitimna organizacija.

Nije mi jasno kako nelegalna i nelegitimna organizacija može dostaviti prijedlog o razriješenju, a ne može predložiti nove članove koji će ispunjavati zakonske uslove u smislu njihove starosne granice.

Vladajuća struktura nije OSBL-u sugerisala da su njihovi predstavnici nelegalni, iako je isti Zakon o omladinskom organizovanju bio na snazi i 21.12.2012. godine kada su imenovani članovi Komisije za mlade koji će danas biti razriješeni.

Ne mogu se oteti utisku da se radi o svjesnom izbacivanju predstavnika omladinskih organizacija, jer je danas sve manje mladih lojalnih aktuelnoj vlasti.

Već sam ranije putem medija upozoravao da u Banjoj Luci ima dovoljno omladinskih organizacija koje su prema kriterijima Ministarsta porodice, omladine i sporta RS ispunile uslove za upis u Omladinski registar, te da je moguće konstituistati novi saziv OSBL.

Zastupljenost predstavnika omladinskih organizacija u organima gdje se odlučuje o bitnim pitanjima za mlade je praksa koja se ne bi trebala dovoditi u pitanje i treba da bude shvaćena kao pomoć svim organima vlasti u Gradu.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog