Branislav Borenović

Odgovor ministra unutrašnjih poslova na moje poslaničko pitanje

POSLANIČKO PITANJE MINISTRU UNUTRAŠNjIH POSLOVA

U informaciji Vlade Republike Srpske o političko-bezbjednosnim aspektima dešavanja u vezi sa blokadom objekata institucija BiH u Sarajevu se navodi da su na društvenim mrežama Republike Srpske evidentirana najaktivnija lica koja su širila dezinformacije prema Republici.

Da li ćete javno objaviti te korisnike kao i kriterijume za evidentiranje istih?

Da li ćete objaviti i e-mail adrese zvaničnih institucija BiH koje su korišćene za informacije i podršku protestima?

Da li postoji krivična odgovornost za ovakvo djelovanje na društvenim mrežama?

ODGOVOR:

MUP  Republike Srpske postupa u skladu a sa Ustavom i Zakonom,  u tom pogledu preventivno prikuplja i  obrađuje podatke i  informacije koje ukazuju na izvore ugrožavanja bezbjednosti Republike Srpske  i svih njenih građana.

U pogledu dešavanja u vezi sa blokadom institucija BiH u Sarajevu,  (protesta ispred Parlamentarne skupštine ) na društvenim mrežama od strane više NN lica iznesene su brojne prijetnje predstavnicima srpskih političkih partija koje djeluju na nivou BiH.  S obzirom na sadržinu, način izražavanja, obim i širinu djelovanja preko društvenih mreža jasno je vidljivo da je  izražena  velika doza vjerske mržnje i netrpeljivosti prema srpskim poslanicima.

MUP Republike Srpske u okviru svojih zakonskih ovlašćenja  preduzelo je  i preduzima niz mjera i radnji na dokumentovanju ovakvih  aktivnosti, te u skladu sa prikupljenim podacima i informacijama podnijeće izvještaj nadležnom tužilaštvu.

S obzirom da MUP prilikom  prikupljanja informacija i identifikovanja izvršilaca postupa pod uslovom i na način propisan Zakonom o krivičnom postupku, podaci i informacije prikupljeni u ovoj fazi istrage  služe  isključivo za policijsku i sudsku upotrebu i neće biti javno objavljeni, a javno objavljivanje može se izvršiti tek po podnošenju izvještaja nadležnom tužilaštvu  i po odobrenju nadležnog tužioca o čemu će konačnu odluku donijeti tužilaštvo.

Na osnovu podnesenog izvještaja protiv osumnjičenih lica nadležno tužilaštvo će odlučiti o podizanju optužnice odnosno o stepenu odgovornosti svakog prijavljenog lica.

Krivični Zakon Republike Srpske propisuje krivična djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Republike Srpske, te u tom pogledu MUP  Republike Srpske će prilikom postojanja osnova sumnje djelovati u skladu sa svojim ovlašćenjima u cilju zaštite bezbjednosti Republike Srpske i svih njenih građana

S poštovanjem,

M I N I S T A R

Radislav Jovičić              

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog