Nikola Savić

Pred nama su još dvije potpuno izgubljene godine

2013. godina je na izmaku. Imala je jednu ključnu sličnost sa prethodnim godinama-i ona je, poput svih tih godina prije nje, bila gora od prethodne. Isti trend nastaviće se i u naredne dvije godine.

U nadolazećoj godini nas očekuju opšti izbori. Sve će biti njima podređeno. Političke partije u oba entiteta, koje se primarno, sem partijskih interesa koje baštine, odlikuju i totalnim populizmom, apsolutno se neće baviti bilo čim sem demagogijom i vođenjem računa o izbornom rezultatu koji će im garantovati fotelje. Nikakvih prijeko potrebnih reformi neće biti. Isti slučaj biće i sa dobrim dijelom 2015.godine: znajući puževu dinamiku formiranja vlasti unutar BiH realno je očekivati da ista neće biti kompletno uspostavljena bar do polovine 2015.godine. I cijelo to vrijeme se neće raditi ama baš ništa da bi se ovo društvo počelo izvlačiti iz živog blata.

Krivci za to stanje? Za političare nema sumnje da jesu i o tome se stalno priča. Društveni mulj se taloži i formira političku elitu na ovom prostoru, to je odavno poznato. Građani su takođe krivi jer su političari, takvi kakvi jesu, njihova slika i prilika. Tu nema nikakve dileme. I međunarodni politički faktor se često, s pravom, označava kao krivac ili jedan od krivaca za ovo stanje. Treba sad pomenuti i četvrtog, veoma važnog krivca a to su međunarodne finansijske institucije. Njihova krivica je u tome što odobravaju kredite ovoj pljačkaškoj političkoj oligarhiji i time je neprestano spasavaju. Oba entitetska ministra finansija su u proteklim danima otvoreno priznali da entiteti nemaju novac da isplaćuju budžetske obaveze. U prevodu, sistem je potpuno krahirao. Bankrot. Stoga, to treba i ozvaničiti. Čemu ovo zavaravanje? Čemu lagano odumiranje praćeno agonijom? Da međunarodni kreditori ne daju novac nesposobnim političarima oni bi u kratkom roku bili suočeni sa gomilom čije su neznanje i primitivnost godinama iskorištavali, budeći u njoj najniže strasti kako bi bez bilo kakve suvisle koncepcije došli i ostali na vlasti. Zato je pošteno da im ta ista rulja presudi. Onako kako to ona inače čini na Balkanu.

To je nužno jer pravosudne institucije nisu bile na visini zadatka. Dozvolile su da politički ološ dezavuiše pravila i načela pravne države. Saučestvovale su u tome. Svi su saučestvovali. I sad je red da se kroz nered stvari privedu pravdi.

Međutim, to neko ne dozvoljava. Zato će se agonija i dalje nastaviti. Veoma brzo će doći i 2020.godina, cijeli region će se konsolidovati koliko je to na Balkanu moguće a u BiH će i dalje vladati očaj, bijeda i isti političari. Jedina uzdanica u mogućnost makar personalnih promjena je sam Bog koji ove bitange od političara jedini očigledno može skloniti iz fotelja mada je i On nemoćan kad je u pitanju nasljeđivanje funkcija po partijsko-rodbinskoj liniji.

Ništa se neće promjeniti niti u slučaju da partije današnje opozicije poslije izbora postanu partije pozicije budući da su one sa istim ljudima već bile u vlasti prije ovih današnjih nesrećnika koji su, opet, bili na vlasti prije njih i tako sve u krug nazad do Kulina bana i njegovog rođe koji ga je instalirao da bude ban. To je taj demokratski ciklus i civilizacijski potencijal ove vukojebine. Isti ljudi, isti motivi, ista otvorenoretardirana osobina da se apsolutno ne shvataju realnost i potrebe savremenog društva i ekonomije. Ako opozicija dođe na vlast spremite se na par godina verbalnog proganjanja vještica iz prethodne vlasti, možda i nešto hapšenja ali bez ijedne presude protiv iole ozbiljnog igrača. Niti jedna krupna i ozbiljna reforma se neće provesti, mada će biti jeftinog šminkanja, a i to pod uticajem stranaca koji daju pare. Mladi i obrazovani će nastaviti da bježe glavom bez obzira odavde, ostavljajući iza sebe one najgore koje niko neće, koji ništa ne znaju i koji ništa i ne mogu.

Imajući sve rečeno u vidu, jasno je da je i sam naslov ovoga teksta potpuno neadekvatan. Kakve dvije godine, dva života da imate ovdje bi vam istrunula. 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog