Damir Delić Đuljić

Kako je Sanja Vlaisavljević podijelila Bosnu i Hercegovinu

Nedostaje mi Centar za kulturu dijaloga (CKD) i, oprostite mi, često pomislim da ga više i nema. Ne mogu da se sjetim svojih razmišljanja iz 2003. godine o tome u kakvom ćemo društvu živjeti za 10 godina, ali je nekako tadašnja dominantna medijska i politička slika govorila da ne može biti gore od onoga što je bio period od 1996. do 2000.godine. Da li je danas bolje ili gore- prosudite sami.

U Centru za kulturu dijaloga sam učio dvije stvari: argumentacijske okvire i analitičke vještine. Nekada se našalim pa kažem da ništa osim to dvoje i ne znam da radim, a nekada ozbiljno tako mislim. Mnogo toga se izdešavalo u okviru takmičenja koje je organizovao CKD.

Naprimjer, tamo sam „upoznao“ lucidnog i genijalnog književnika Nenada Veličkovića, zbog kojeg sam rekao da dok sam živ neću reći ni jednu jedinu ružnu riječ o Sarajevu. Najružnije što sam rekao i što opet kažem je rečenica da sam u životu posjetio 11 država: Italiju, Njemačku, Francusku, Švicarsku, Latviju, Makedoniju, Crnu Goru, Grčku, Srbiju, Albaniju i Sarajevo. 

Evidentno je da u posljednjih nekoliko godina postoji određeni pritisak i otpor prema CKD-u i prema direktorici CKD-a Sanji Vlaisavljević. Meni je taj pritisak jasan. Sanja Vlaisavljević je neprijatelj moderne, dejtonske Bosne i Hercegovine. Sanja Vlaisavljević je zapravo i podijelila Bosnu i Hercegovinu. Na onu Bosnu i Hercegovinu koja živi u udžbenicima u tri verzije i na dnevnicima (dva ili) tri uređivačka svijeta, i jednu CKD Bosnu i Hercegovinu, u kojoj je najšarmantniji debatni tim uvijek dolazio iz Srpca. Imali su nekog namrgođenog profesora, divnog čovjeka, koji je uvijek na takmičenja dovodio po nekoliko timova. Naravno da pamtim njegovo ime, a još bolje pamtim ozbiljni izraz lica dok je od debatnih sudija tražio pojašnjenje za bodovanje njegovih debatanata.

Ko bi htio Bosnu i Hercegovinu u kojoj glavni grad nije ni Sarajevo, ni Banja Luka, ni Mostar, nego Srbac? Hercegovci su također opasno narušavali suverenitet i etničke balanse, nemilosrdno pobjeđujući na domaćim i međunarodnim takmičenjima.    

U tom prostoru koji je pravila profesorica Sanja je bilo i uistinu opasnih stvari. Ništa se nije znalo pa je jedan prijatelj Adnana Bilića mogao biti Ćiro Blažević prije Ćire Blaževića; debatna reprezentacija jedne komšijske zapravo susjedne zemlje ga je zvala da tu reprezentaciju vodi na debatnom turniru u Stuttgartu. Kakav bi to bio skandal; čovjek ima državljanstvo BiH, po nacionalosti je Ostali, a inicijali su mu D.D.Đ.!

Opet, pamtim jedan skandalozni moment u kojem sam baš ja, nećete vjerovati, ispao budala. Na Ohridu sam u jednoj školi govorio o debati. Napripremljen za granice i neupućen u međudržavne sporove, pozdravio sam učesnike izražavajući zadovoljstvo činjenicom da sam u posjeti „Bivšoj jugoslovenskoj republici Makedoniji“. Zamislite, nisam znao i nisam ni pomislio da se to u Makedoniji ne smije govoriti. Preživio sam, sa traumama, pa i danas znam napamet bar 30 makedonskih pjesama a redovno naručujem „Laži laži Vere“, „Ne kažuvaj libe dobra nok“ ili „Lihnida kajče veslaše“ . Generalno, Makedonci i njihov debatni centar MOF je bio ponajveći problem mog debatnog angažmana. Nikada nisam znao da li da navijam za Bosnu i Hercegovinu ili za Makedoniju. Spavali smo u njihovim stanovima, sa nestrpljenjem preživljavali onaj put preko Niša i Kumanova do Skopja, a Makedonija je postajala i našom domovinom što je, je li, protivno političkim standardima u kojima nas odgajaju.

Jednom sam se, a to do sad niko nije znao, predstavio kao crnogorski sudija, i sa akreditacijom sa imenom (recimo) Njegoš sudio jednu debatu, zato što je crnogorski kolega spavao do 14:00 sati.

Tako je to bilo sa CKD-om. Mora biti da je tako i sada.

Nikada nije zaživjela ideja o Alumni klubu CKD BiH. Nekako mislim da bi svi ti bivši debatanti simboličnim angažmanom i posvećivanjem vremena projektima CKD mogli praviti priču u pravcu nastavka podjele Bosne i Hercegovine. Na onu koja divlja u torovima i zabludama, i onu u kojoj je glavni grad onaj grad iz kojeg dolazi najbolji debatant. Pozivam na organizaciju jednog Alumni takmičenja. Uvijek sam htio da jedan dan Visoko bude glavni grad BiH. 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog