Nikola Savić

Koje civilizacijske norme krase Republiku Srpsku?

U mom selu kažu da nije sramota pitati on što ne znaš. Stoga, pitam cjenjene čitaoce Frontala: koje to civilizacijske norme krase našu Republiku Srpsku?

1)      Da li Srpsku krase pravda i pravednost? Da li smo mi društvo u kojem se u jednakim slučajevima postupa na jednak način prema ljudima, nezavisno od njihovih političkih veza, porodične pozadinske, kumovsko-rođačkih linija i slično?

2)      Da li u Srpskoj djeluju mehanizmi pravne države? Da li je naše pravosuđe efikasno i nezavisno od uticaja izvršne vlasti? Da li su naše sudije i tužioci nepotkupljivi, čestiti i lojalni svom pozivu? Da li su svi građani jednaki pred zakonom?

3)      Da li je Srpska solidarno društvo? Da li se vodi računa o borcima i njihovoj djeci? Da li se vodi računa o starima, nemoćnima i bolesnima? Kako brinemo o samohranim majkama? Kakvu perspektivu nudimo mladim ljudima?

4)      Da li se u Republici Srpskoj cijeni pošten i naporan rad? Da li se uvažava razlika između državnih i privatnih fakulteta, bez obzira da li diplomac na nekom od njih ima „štelu“ ili ne? Da li su izjednačena prava i obaveze zaposlenih u javnom i privatnom sektoru? Da li država olakšava poslovanje poštenih poslodavaca? Ili je, pak, sistem zasnovan tako da svi žele da se zaposle u javnom sektoru i tamo ne rade ništa?

5)      Da li se u Republici Srpskoj može napredovati bez političke podrške? Da li je moguće avanzovati u karijeri bez jakih leđa? Da li je u Republici Srpskoj politika najunosniji biznis?

6)      Da li je u Republici Srpskoj važnije imati znanje ili vezu?

7)      Da li u Republici Srpskoj važi poslovica „pošten jednako budala“?

8)      Da li su u Srpskoj uzori mladim ljudima matematičari, naučnici, umjetnici ili pak estradne `zvijezde`, gangsteri i političari?

I samo još jedno pitanje za vas: da li biste željeli da vaše dijete ostane u Republici Srpskoj ili da ode negdje napolje?

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog