Šprehen zi ingliš?

Posljednih nekoliko dana, velika hajka se digla zbog vijesti koju je objavila Hajat televizija, a u kojoj se razotkriva nesposobnost zaposlenih u javnim institucijama Bosne i Hercegovine. Ova televizija je zvala opštinske i državne institucije i razgovor započinjala na engleskom jeziku, a nakon toga bi uslijedio  hladan tuš (u vidu nepristojnog spuštanja slušalice) jer niko koga su kontaktirali nije znao engleski.  

Možda zvuči naivno na prvu, ali iza ovog manifestnog problema, krije se jedan latentni (ali neuporedivo veći), što ću sada pokušati da obrazložim.

Naime, iako u zvaničnim konkursima za prijem službenika u javne institucije kao jedan od uslova obično stoji poznavanje engleskog jezika, zahvaljujući nepotizmu i generalno nakaradnoj (anti)politici zapošljavanja, u ove institucije “upadaju” podobni, a ne stručni. E sad, iza paravana nepotizma, krije se očigledna nesposobnost onih koji bi trebali da budu najznačajniji igrači u državnoj igri.

Ako zamislimo državu kao fudbalski tim, tokom fudbalske utakmice BiH bi vjerovatno igrala sa nekoliko igrača koji uopšte nemaju stopala.

Opasnost je u tome što ovi igrači ne da ne mogu uticati na igru, nego su kontraproduktivni i često daju autogolove. A žrtva su svi građani apsurdistana. Zamislite situaciju (koja se sasvim sigurno dešava, ako ne svakodnevno, onda makar na sedmičnom nivou) u kojoj potencijalni investitori žele da ulože u ovu zemlju i zovu da se raspitaju o uslovima poslovanja. I tako im se javi jedan službenik skorojević, nesposobnjaković, koji nakon što shvati da mu se ovaj sa druge strane telefonske linije ne obraća njegovim (maternjim) jezikom, prosto spusti slušalicu.

Zamislite da vi želite da uložite svoj novac u neku zemlju i da vam pri prvom kontaktu sa institucijama te zemlje neko spusti slušalicu. Da li biste ponovo nazvali? A šta mislite da li bi jedan Kinez ili Japanac ponovo nazvali? Na našu žalost, Kinezi i Japanci ne pričaju jezikom b/h/s, pa im ostaje opcija da pričaju ili na kineskom/japanskom ili na engleskom. I tako započnu razgovor, a tamo nekog službenika čije je zaduženje da uspostavi odgovarajću poslovnu vezu sa potencijalnim klijentom, uopšte ne interesuje niti posao niti klijent.

To zaslužuje momentalni otkaz! Jer, ti su ljudi, makar formalno, izabrani da pomognu svojim građanima. To je njihovo zaduženje, njihov opis posla! Oni imaju odgovornost prema svim državljanima ove zemlje. Zato, kada se desi ovako nešto, trebaju biti svjesni da su oštetili svakog građanina ove zemlje, ponaosob. Ko zna koliko hiljada radnih mjesta su nam ovakvi službenički abortusi oduzeli. I koliko je porodica ostalo gladno zahvaljujući istim…

Apelujem na Hajat televizuju da otkrije imena institucija i zvaničnika koje su zvali, jer javnost ima pravo na uvid. Valjda imamo pravo da znamo ko nam uništava živote. Ili nam je i to zabranjeno?

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog