Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Konačni obračun Srba sa Elez - agom

Poštovani stanovnici Elezagića,

Obraćam vam se sa ovim pismom podrške jer želim da se nakon stotine godina pod Turcima oslobodite njihovog jarma. Drago mi je da je i kod vas sazrela nacionalana svijest i želja da napokon raščistite sa Otomanskom imperijom. Iako Turaka odavno nema u Republici Srpskoj, moramo raščistiti i sa toponimima koji su iza njih ostali. Zbog toga vam ovo i pišem.

Nije lako živjeti u mjestu sa turskim imenom na usnama i svijesti da su vaši preci kulučili za tamo nekog agu Eleza, sanjajući o slobodi koja će jednog dana sigurno doći. Nije lako slušati i podržavati predsjednika Dodika dok se bori protiv poturica Ivanića, Šarovića, Bosića, Govedarice, Pandurevićke, koji nam umjesto harača uvedoše akcize. Nije lako glasati za SNSD, držati slike haških sužanja na zidu, dok se duh age prožima srpske kuće, šupe i štale.

Znam mnogi Srbi vam se danas smiju zbog vaše inicijative, ali ne obazirite se na njih to su strani plaćenici, izdajnici ili simpatizeri članova Saveza za promjene.

Čudi me me braćo pravoslavna da to niste učinili još 90- ih godina, kada smo Turcima vraćali sa kamatom sve ono što smo trpili 400 godina. Tada je Foča postala Srbinje, Skender Vakuf Kneževo, Bosansko Petrovo Selo samo Petrovo, a Bosanski Brod i Bosanski Novi, Brod i Novi Grad. Čudi me da to niste uradili kada je banjalučki Mejdan postao Obilićevo, a Budžak Lazarevo, a Šehitluci Banj brdo. Ne razumijem zašto to niste uradili kada ste rušili i uništavali gradsku džamiju Gradišci, katoličku kapelu u Bukviku, crkve u Čatrnji i Mačkovcu, džamije u Orahovi i Rovinama, i samostan u Novoj Topoli.
Ali nikad nije kasno da se vratimo svojim korjenima, srpstvu i svetosavlju.

Nemojte biti kao ovi vaš sugrađani, i mogu slobodno reći i poturice iz Vakufa i Tekije, koji su ponosni na svoje turcizme ili ovi iz Čatrnje na svoje mađarizme. Uzgred, ako u vašoj mjesnoj zajednici postoji neka škola ili ulica koji asocira na komunjare i to odmah promijenite o istom trošku. Nadam se da su ona četiri Jugoslovena sa popisa iz 1991. odavno umrla ili se odselila.

Ali braćo moja u šta da se preimenujete? Koje ime odabrati da bude 95% pravoslavno i srpsko, kakav je kako rekoste i sastav stanovnika vaše mjesne zajednice? Potpuno sam svjestan delikatnosti tog zadatka i odgovornosti koje to preimenovanje nosi. Ja vam tu ne mogu pomoćo, ne može ni Google, ali znam ko može. Tu su gospodari srpstva i vedete srpskog jezika, naši besjednici Bećković, Kusturica ili Ristovski. Oni će vam kumovati, a Dodik neka svečano zabije tablu sa novim imenom. Onda sve to neka osvešta Jefrem, a vi nastvite da živite svoje etnički čiste seljačke živote.

Vaš brat Srbin

Puhalo


PS.

Uzgred da ne biste poganili svoja srpska usta turcizmima pokušajte da izbjegavate sljedeće riječi: baba, baksuz, balvan, bostan, bubreg, budak, budala, ćevap, čizma, čoban, čorba, dugme, dunum, đubre, džep, ekser, galamiti, japija, jorgovan, jogurt, kafa, kajmak, kanta, kapija...
Nemojte koristiti ni germanizme jer znamo šta nama žele Nijemci: auspuh, bluza, kifla, kugla, plac, farba, flaša, cug, cigla....
I da što se tiče mađarizama evo nekoliko riječi koje morate izbjegavati: teret, roštilj, lopov, soba, šator, varoš.
O riječima koje su nam nemetnuli Česi, Španci, Francuzi, Italijani, Grci, Rusi i ostali sami se snađite.

 

#VasStav #VasaPrica

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog