Denis Čarkadžić

Aktivacija MAP-a ili-pametno je biti geopolitičan

Da su pojedini glavni akteri političke scene u BiH savršeno dobro razumjeli jučerašnju poruku koju je NATO uputio BiH, jasno je iz jednog naizgled banalnog, ali veoma znakovitog detalja sa pometnutih jučerašnjih sastanaka Predsjedništva BiH.

Odluka Sjevernoatlantskog saveza (NATO) kojom je odobren prvi bh. Godišnji nacionalni program, čime je Bosna i Hercegovina dobila ponudu za aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP) u ovu organizaciju, vjerovatno je najvažniji politički događaj za našu zemlju u proteklih nekoliko godina.

Samo par sati nakon što je vijest o pomenutoj odluci stigla iz Brisela, Predsjedništvo BiH održalo je sastanak sa delegacijom Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIK), a nešto kasnije i sa delegacijom SAD-a koju su činili zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Matthew Palmer i američka ambasadorica u BiH, Maureen Cormack.

Posmatrana u jednom kontekstu, sva tri događaja, ali i reakcije na njih potvrdili su nekoliko stvari.

Prvo, odluka da se, i pored toga što nisu ispunjeni svi uslovi iz Talina, aktivira MAP za Bosnu i Hercegovinu više je nego jasan znak da, prije svega stabilna i cjelovita, BiH predstavlja geopolitički i geostrateški interes kako NATO-a tako i SAD-a.

Obzirom na nemali broj onih koji su proteklih godina što iz neznanja, što iz svjesne namjere da se javnost u našoj zemlji dezavuiše tvrdili suprotno, jučerašnja poruka iz NATO-a upućena ne samo političarima već i građanima BiH time je još važnija.

Drugo, kada je u BiH u pitanju, još jednom se potvrdilo da samo SAD i NATO imaju svaku vrstu kapaciteta da donose takve vrste odluka i djeluju na takav način da u našoj zemlji stvari pokreću sa mrtve tačke, te na taj način, između ostalog, glavne aktere domaće političke scene natjeraju da pokažu svoje pravo lice.

Sa druge strane, odavno je jasno da Evropska unija sa svojom vanjskom politikom i svim njenim slabostima to jednostavno nije u stanju. Naprotiv, pristup rješavanju problema u BiH koji godinama propagira Brisel i njegovi predstavnici u Sarajevu savršeno se uklapa u politiku i način vladanja onih centara moći u našoj zemlji kojima odgovara status quo kao stanje koje je samo sebi svrha.

Da su pojedini glavni akteri političke scene u BiH savršeno dobro razumjeli jučerašnju poruku koju je NATO uputio BiH, jasno je iz jednog naizgled banalnog, ali veoma znakovitog detalja sa pometnutih jučerašnjih sastanaka Predsjedništva BiH.

Naime, zastava Republike Srpske nije se našla u sali tokom sastanka kolektivnog šefa naše zemlje kako sa delegacijiom PIK-a, tako ni sa delegacijom SAD-a. Međutim, prvi sastanak je aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH napustio, dok drugi nije.

Odgovor zašto je to tako bilo krajnje je jednostavan.

Prvi sastanak bio je sa tijelom koje već dugo boluje od briselskog sindroma zvanog “nepostojanje konsenzusa oko najvažnijih pitanja”, dok sagovornici koji su na drugom sastanku sjedili preko puta tri člana Predsjedništva BiH duže od dvije decenije imaju jasne interese i stavove po pitanju BiH, te nemaju problem da kada procjene da su oni ugroženi, otvoreno i konkretno djeluju u pravcu zaštite i implementacije istih.

Naravno, na kraju, ne treba zaboraviti da različite reakcije političkih subjekata u BiH koje su uslijedile nakon odluke o aktiviranju MAP-a podsjećaju na to da će, i pored toga što je odluka krajnje pozitivan signal, put do sigurnosti zvane NATO-kišobran biti dug i trnovit.

Međutim, u ovom trenutku, od same odluke kao takve možda je još i važnija poruka koja je svima u BiH na ovaj način upućena, a koja otprilike glasi: Pametno je biti geopolitičan!

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije

 

 

 

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog