DUŠAN ŠEHOVAC

Mr. sci. Dušan Šehovac, sociolog, živi na Ilidži, lokalni heroj koji razmišlja globalno, svoj i ničiji a sa svima povezan, pokušava da spoji akademsko, aktivističko i ljudsko promišljanje, misli humanistički, aktivno radi na pozitivnim promjenama zajedno sa drugima, voli da bude dio mreže aktivista, rasuđuje i svojom dušom. Obožava da se ne slaže i sa samim sobom!

DUŠAN ŠEHOVAC

Mala priča o osvajanju i prisvajanju antifašizma

Građani, ljudi koji su na čelu nevladine antifašističke organizacije na Ilidži, svojim ponašanjem pokazali su mi da nisam kao Srbin dobrodošao u grupu ilidžanskih antifašista koji će položiti cvijeće na Spomenik borcima NOR-a (Spomen kosturnica u Velikom parku na Ilidži), i odati počast poginulim i ubijenim partizanima Ilidže (večinom Srbima) u velikom slavnom narodnooslobodilačkom ratu 1941-1945.godine, povodom obilježavanja 12.marta dana opštine Ilidža.

Član sam Udruženje antifašiste i boraca narodnooslobodilačkog rata Ilidža i godinama prisustvujem odavanju počasti poginulim partizanima opštine Ilidža.

Danas sam bio jedini Srbin, član bilo kog udruženja, delegacije ili pojedinca na ovoj manifestaciji.

Imajući to u vidu obratio sam se predsjedniku Upravnog odbora UABNOR-a Ilidža, Abdulahu Koldži i zamolio ga da i ja budem uz tri Bošnjaka, kao četvrti član, član delegacije UABNOR-a Ilidža, koja će položiti cvijeće na Spomen obilježje i odati zasluženu počast poginulim i ubijenim partizanima!

Odbijen sam, sa obrazloženjem, dovoljna su nas trojica.

Pišem ovo, a obuzimaju me osjećaji poniženosti, povrijeđenosti i ljutnje, zbog diskriminacije koju sam danas doživio, iako cijeli dan na Ilidži odjekuju politički stavovi da će Ilidža biti opština ravnopravnih a ne priviligovanih!

Onima koji ne znaju, postavljam uz teks fotografiju Spomen obilježja na kojoj se vidi da je preko 95% posto poginulih antifašista Ilidže, Srbi.

Zahvalan sam svim delegacijama opštine, političkih partija i nevladinih organizacija koje su danas položili cvijeće na Spomen obilježje u Velikom parku na Ilidži.

Ima još otvorenih pitanja povodom ovog događaja koji se uglavnom na portalima opisno određuje kao: „odali su počast šehidima i poginulim borcima.“ Ili „ Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti, ...“

Prisustvovao sam mnogim komemoracijama poginulim i ubijenim borcima NOR-a na Ilidži, od šezdesetih godina prošlog vijeka do juče (12.mart 2021.godina), koji se odvijao po istom scenariju. Govornici, voditelji na ovim komemoracijama, svih ovih godina, završavali bi svoje obračanje sa riječima: „Neka im je vječna slava i hvala!“. Prisutni bi odgovarali: „Slava im!“ ili „Hvala im!“. I na kraju komemoracije govornik bi rekao: „Smrt fašizmu, sloboda narodu!“ a prisutni bi odgovorili: „Smrt fašizmu, sloboda narodu!“.

Drugačiji, novi scenario se desio na zadnjoj ilidžanskoj komemoraciji. Delegacije opštine, političkih partija i nevladinih organizacija položile su cvijeće na Spomenik borcima NOR-a i svi su proučili fatihu. U delegacijama nije bilo hriščana da se prekrste.

Nekad, na komemoraciji borcima NOB-a, bilo je jasno da kad svako od prisutnih kaže: „Slava im!“, da su svi prisutvni odali počast svim poginulim i ubijenim borcima NOR-a. Nisu ih svojim postupkom, izjavama, riječima dijelili ni po naciji ni po vjeri.

Na ovoj komemoraciji, 12.marta 2021.godine, proučena je fatiha od strane svih delegacija, učesnika koji su položili cvijeće i sa tim činom su potencirali samo jedan od identiteta poginulih i ubijenih boraca NOR-a., a to je vjerska pripadnost. Da li se ovim činom zanemaruju i njihovi drugi identiteti, na primjer, narodnost? Pitanje je da li su Bošnjaci koji su proučivši fatihu za poginule i ubijene borce NOR-a, Bošnjake, muslimane, u isto vrijeme odali i počast hriščanima, Hrvatima i Srbima?

Zašto se, zbog čega i ko je inicijator da se odbacuje stari višedecenijski scenario prilikom odavanja počasti ubijenim i poginulim borcima NOR-a?
Cio dan sam tragao za odgovorom na ova i više drugih pitanja i nisam našao odgovore na pitanja koja sam postavio, jer ne znam dovoljno da ja na njih odgovorim!

Molim, za strpljenje i razumjevanje od onih koji ovo čitaju da sadržajem ovog teksta nemam namjeru vrijeđati bilo koju vjeru, vjernike i njihovo praktično ispoljavanje vjere na komemoracijama borcima NOR-a. Samo komentarišem i pitam, jer sam kroz dijaloge na društvenim mrežama vidio da ima mnogo nerazumjevanja, oprečnih i uvredljivih pogleda na sadržaj ovih događaje koje sam pomenuo u komentaru.

Volio bih da u atmosferi poštovanja, uvažavanja drugih, koji se razlikujemo po vjeri i narodnosti, otvorimo dijalog kroz koji bi došli do odgovora na moja pitanja iz ovog teksta. Vaši iskreni odgovori, komentari bi doprinjeli smanjenju neargumentovanih i uvredljivih pogleda, komentara na ovakve i slične društvene događaje.

Smrt fašizmu, sloboda narodu!

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije (13.03.2021)

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne predstavljaju nužno uredničku politiku portala Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog