DUŠAN ŠEHOVAC

Mr. sci. Dušan Šehovac, sociolog, živi na Ilidži, lokalni heroj koji razmišlja globalno, svoj i ničiji a sa svima povezan, pokušava da spoji akademsko, aktivističko i ljudsko promišljanje, misli humanistički, aktivno radi na pozitivnim promjenama zajedno sa drugima, voli da bude dio mreže aktivista, rasuđuje i svojom dušom. Obožava da se ne slaže i sa samim sobom!

DUŠAN ŠEHOVAC

Dilemišem danima, do dilajlijanja po pitanju hoće li Srbin biti gradonačelnik Sarajeva

Dilemišem danima, do dilajlijanja,  o tome da li je Bogić Bogićević podoban za gradonačelnika Sarajeva što je dobar čovjek, multietnički građanin za građansko multietničko Sarajevo, ili je podoban, dobar Srbin, koji nije Srbin po profesiji za većinu Bošnjaka, a usput poznat je po tome da je loš Srbin, izdajica za većinu Srba?

Nije mi jasno,  koga stvarno želi za gradonačelnika multietničo političko Sarajevo, pa se četvrtkarim, trojkarim, dvojim  oko odgovora na pitanje želi li političko Sarajevo po svaku cijenu, pod prvi draft, bilo kod dobrog podobnog Srbina za gradonačelnika, imaju oni nekoliko takvih u Sarajevu, Srba za sva vremena, ili žele Bogića Bogićevića, koji je slučajno i Srbin?

Bakir Izetbegović izjavljuje da bi SDA s(aaaa)da glasala za Bogića Bogićevića, poslije skupštinskih kafkijanskih metamorfoza vijećnika, iz goreg u loše, propalog nedovršenog prvog skupštinskog gradskog zasjedanja gde su neki vijećnici preskakali preko kozlića, pravili premet i imali čas likovnog nevaspitanja. Hoće li SDA glasati za nekog drugog Srbina, ili imaju kovertiran samo glas za Bogića Bogičevića.

U političkoj igri, skaski obrezivanja obraza izabranih vijećnika gradskog vijeća izgleda da se igra igra da pobijedi onaj koji je stručnjak za obrezivanje drugih organa i tijela.

Strah me je da ovih dana u Vijećnici ne bude previše političke vatre, požara, pregrijavanja kod izabranih vijećnika i da nam u sred Glavnog Grada države ne eksplodira Bosanski lonac i da iz njega nepovratno nestanu i dobro bosanski sarajevski Srbi.

Sve je teže biti demokratski izabran Srbin u opštinska vijeća Grada Sarajeva, pa je ovaj put CIK režirao i morao sa dna kace izborne liste Naše Stranke za opštinu Novi Grad iščupati Srbina koji nije ni izabran u opštinsko vijeće.

Pitam se, pitam se, pitam se imaju li san, razmišljaju li danas podobni sarajevski politički Srbi, razmišljaju li, nadaju li se da će im ove političke predigre i igre dati dio gradskog političkog kolača, pa makar to bilo obično lizalo.

Osmotrite malo olimpijski, glavni grad države Bosne i Hercegovine, Grad Sarajevo, grad u kome na ovim izborima Srbin Srđan dobije najviše glasova, više od svakog Srbina koji je bio na izbornim listama u Federaciji BiH. Taj Srđan kao uspješni politički Srbin, ubačen u baščaršijskoj političkoj kuhinju na prijedlog Hrvata Vedrana, natjera Srbina Bogića, koji nije ni izašao na izbore, da drugi put u životu kaže ne, da odustane od izbora za gradonačelnika. Žao mi ovog Srbina pobjednika koji dobi toliko bošnjačkih glasova što ne može da se stvaralački, politički iskaže, da materijalizuje svoju neizmjernu želju da radi na dobrobit  građana Sarajeva.

Ko će osladiti, omastiti lice bez brkova?

Znam samo da ja neću osladiti svoje brkove, jer smo mi Srbi sa Ilidže po dva osnova „protjerani“ iz slatkog Grada Sarajeva: prvo teritorijalno smo na Ilidži pored Sarajeva, i drugo, od njega (Grada Sarajeva) nismo prihvaćeni jer smo i dalje sumnjivi „zaostali Srbi“, kako nas je poslije završetka građanskog rata opisao najviši srpski sarajevski političar na privremenom radu na Palama.

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije (26.03.2021)

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne predstavljaju nužno uredničku politiku portala Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog