DUŠAN ŠEHOVAC

Mr. sci. Dušan Šehovac, sociolog, živi na Ilidži, lokalni heroj koji razmišlja globalno, svoj i ničiji a sa svima povezan, pokušava da spoji akademsko, aktivističko i ljudsko promišljanje, misli humanistički, aktivno radi na pozitivnim promjenama zajedno sa drugima, voli da bude dio mreže aktivista, rasuđuje i svojom dušom. Obožava da se ne slaže i sa samim sobom!

DUŠAN ŠEHOVAC

Nepodobni i nesposobni Srbi iz Federacije Bosne i Hercegovine!

Na znanje Srbima i ostalima 28. marta 2023. godine stigla je vijest koja glasi: „Srbin iz Republike Srpske kandidat za ministra u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine!“

Ne mogu a da ne pitam: Ima li jedan Srbin u Federaciji Bosne i Hercegovine koji je politički podoban, (ne mora biti sposoban, ne mora se miješati u svoj posao) da ga kandiduju za ministra i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine?

Zar smo pali na tako niske političke grane da moramo u Federaciju Bosne i Hercegovine uvoziti Srbe, kao kandidate za ministre.

Neko se previše zaigrao, pa je u ratu i poslije rata, ubio, protjerao ili stvorio takve uslove da se iz Federacije Bosne i Hercegovine isele potencijalni podobni politički Srbi, kakav je i novi ministar iz Repubike Srpske.

U Federaciji Bosne i Hercegovine ostali su mu nepodobni Srbi i Srbi sa previše doba koji nit govore, niti slušaju, nit vide.

Po meni, sudeći na osnovu toga kako su se do sada ponašali ministri iz reda srpskog naroda u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, mogla ih je zamijeniti ili biti kandidat bilo koja srpska starica ili srpski starac iz Federacije Bosne i Hercegovine.

Broj podobnih Srba u Federaciji Bosne i Hercegovine smanjio se i zbog toga što su mnogi podobni Srbi prešli sa pravoslavlja na islam, promijenili ime, osunetili se i tako se samoosujetili, izbacili iz političkih igara bez granica!

Poseban slučaj je moj imenjak Dušan, nedavno umro u Sarajevu,  koji je sa pravoslavlja prešao na islam. U međuvremenu odrekao se pripadnosti srpskom narodu, tako što je postao po narodnosti Zelena beretka, jer je kao jedan od osnivača Zelenih beretki na nadgrobnoj ploči dobio grb Zelenih beretki. Ovo se ne može razumjeti dok ne vidite fotografiju sa lica mjesta!

Do juče smo imali političke nagradne igre u kojoj Hrvat u pauzi zasjedanja skupštine postane Srbin!

Ovo danas je nova politička nagradna igra, u kojoj se dan prije izbora Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, novi srpski ministar preseli iz jednog entiteta u drugi.

Vlada Republike Srpske 2023.godine formirana je u skadu sa popisom stanovništva iz 1991. godine.

Nova Vlada Federacije Bosne i Hercegovine bit će formirana ovih dana u skladu sa popisom stanovnštva iz 2013.godine.

Ako bi se striktno primjenjivali rezultati popisa stanovništva iz 2013.godine, on Srbima u Federaciji Bosne i Hercegovine garantuje izbor jedne trećine od ministra.

Poslije svega mi Srbi iz Federacije Bosne i Hercegovine moramo biti istinski zahvalni što su nam uvezli jednog cijelog ministra iz Repubike Srpske, iz Banja Luke.

Još nije zaživjela a ne zna se kad će jedinstvena država Bosna i Hercegovina, koja se sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna, ravnopravna naroda.

Bošnjaci, prijatelji mi šalju poruke, komentare u kojima tvrde: „Milorad Dodik sto posto nije u pravu kad izjavlljuje da je Bosna i Hercegovina nemoguća i nedovršena država!"

Ja mislim da je Milorad Dodik oko šest posto u krivu, taman toliko koliki će biti procenat učšeća srpskih ministara u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.

Zamislimo da političari iz Federacija Bosne i Hercegovine primjene princip koji se koristi u Republici Srpskoj, da se ministri iz reda konstitutivnih naroda biraju po popisu stanovništva iz 1991.godine, u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine bi trebali izabrati tri podobna ministra/ice iz reda srpskog naroda.

Nije ovo novost, nekad je Stranka demokratske akcije privela, uvezla iz Republike Srpske, iz Srebrenice Desnicu Radivojevića da bude potpredsjednik Federacije BiH.

Kako je krenulo i kreće se, očekujem da će na idućim izborima u Bosni i Hercegovini, Federaciji Bosne i Hercegovine, novi ministri biti iz Republike Srbije.

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije (29.03.2023.)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog