Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Mitovi i legende Milorada Dodika o Nevesinjskoj pušci

Obožavam Milorada Dodika i njegovu zajebanciju sa srpskim narodom i njegovom istorijom.

Elem, neki dan je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao da je „Hercegovački ustanak, poznatiji kao Nevesinjska puška, koji je podignut 9. jula 1875. u selu Krekovi kod Nevesinja, označio početak kraja osmanlijskog carstva i uvod u proglašenje Srbije i Crne Gore nezavisnim državama, ističući da su Srbi uvijek, kroz svoju bogatu istoriju, bili na strani oslobodilaca, pobjednika, pravednika i antifašista.“

Sad se vi pitate šta je ovdje zajebancija?

U knjizi Endrju Hejvuda „Političke ideologije“ na strani 224 piše „fašizam je čedo 20. vijeka“ i u Italiji je fašistička partija formirana 1919. godine, da bi na vlast došla 1922. godine na čelu sa Benitom Musolinijem. Nacististička partija Njemačke je takođe nastala 1919. godine, ali Hitler na vlast dolazi 1933. godine. U Španiji je fašizam uspostavljen tek 1938, godine, pobjedom generala Franka u građanskom ratu.

Kao što vidimo iz priloženog Srbi su, a naročito Hercegovci bili antifašisti, još prije nastanka fašizma.

Ono što posebno imponuje u ovoj zajebanciji je da su Srbi uvijek bili oslobodioci, pobjednici i pravednici, što je teško reći za bilo koji narod u svijetu što opet nije stvar razuma i odluke, već nečeg dubljeg recimo „srpskih“ gena.

Poslije Dodik kaže „Svako obilježavanje ovog značajnog datuma, 9. jula, prilika je da se sjetimo hrabrosti i junaštva Pere Tunguza, koji je ispalio prvi metak na turski karavan čime je označio početak ustanka protiv osmanlijskog okupatora. Ovaj njegov herojski i junački podvig upisan je zlatnim slovima u slavnu istoriju naših predaka.”

I ovdje Dodik izvrće istoriju kako njemu odgovara.

Istina je da je Pero Tunguz prvi ispalio metak na turski karavan, ali ne zato što je to bio plan za početak ustanka, već što je Pero bio lokalni kabadahija, kome je cilj bio da opljačka karavan, a ne sam ustanak.

Plan je bio da ustanak počne nešto kasnije, ali  Pero je bio posebna sorta ljudi, kojima je važniji lični interes od interesa naroda. Danas se to zove „kontroverzni biznismen“ ili „ otuđeni centar moći“.

I na kraju Srpska novinska agencija (SRNA) poentira sledećom budalaštinom „Nevesinjska antifašistička puška predstavlja oružani otpor ustašama 3. juna 1941. godine u selu Drežanj, nakon masakra 27 ljudi u selu Udružnju kod Nevesinja. Ovaj oružani otpor fašističkom okupatoru se u trećoj knjizi Otadžbinskog rata Rusije pominje kao prvi antifašistički ustanak u porobljenoj Evropi, ali ga komunističke vlasti bivše Jugoslavije nisu proglasile za Dan ustanka protiv okupatora, već 4. jul.“

Kao što znamo Drugi svjetski rat je na tlu bivše Jugoslavije počeo tek 1941. godine, a prvi pokreti otpora nastali su još 1939. godine u Poljskoj, potom u Čehoslovačkoj, Albaniji, Norveškoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Belgiji.

Ali ako to kažu Rusi onda nema zajebancije.

 

Preuzeto sa blogger.ba

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog