Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Cijena, prava sitnica

Predsjednik Srpske Milorad Dodik nabavlja automobil od 316 000 KM. U stvari automobil košta 270 000 KM, ali sa PDV-om to je ta cifra. Kažu da u tenderu piše da automobil mora imati ventilaciju i masažu prednjih sjedišta, frižider i TV. Tražena boja je metalik crna te i unutrašnjost vozila mora biti u crnoj boji. Dalje se navodi da prednja sjedišta moraju biti električno podesiva sa memorijom.

Na prvi pogled rekli bi preskupo, ali…

Evo nekoliko primjera da to i nije neki veliki novac:

  • 316 000 KM je 7,3% od ukupne cijene nove škole koja se gradi za 300 đaka u banjalučkom naselju Ada donacijom Srbije u vrijednosti od 4,3 miliona KM.
  • 316 000 KM je 41% ukupnog budžeta Fonda Milan Jelić za 2022/23 godinu koji stipendira studente Republike Srpske.
  • 316 000 KM je 54,3% ukupnog budžeta Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.
  • 316 000 KM je 63,2% od ukupne cijene mosta u Dervišima koji je vrijedan oko pola miliona KM.
  • Za 316 000 KM možete namiriti 129 majskih sindikalnih potrošačkih korpi za četveročlanu porodicu u Republici Srpskoj.
  • Za 316 000 KM možete namiriti 184 junske vladine potrošačke korpe za četveročlanu porodicu u Republici Srpskoj.
  • Za 316 000 KM možete isplatiti 246 junskih neto plata u Republici Srpskoj.
  • Za 316 000 KM možete isplatiti 539 majskih prosječnih penzija u Republici Srpskoj.

Naravno, vazda se pare mogu potrošiti pametnije, ali prošlo je vrijeme Gandija, Garibaldija ili Kastra koji su nezavisnost i slobodu svom narodu donosili pješice ili na četvoronožcima, sad su druga vremena.

Danas je primjerenija taktika pauna, gdje vođa svoju moć i snagu, baš kao i snagu naroda, pokazuje raskošnim perjem i voznim parkom kojim raspolaže.

Imajući u vidu istorijski značaj predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, njegovu misiju i viziju cijena ovog automobila i nije toliko velika. Nema tog Srbina koji ovo neće istrpiti i pozdraviti ako je to put ka nezavnosnosti Republike Srpske i njenog očuvanja. Teret koji je na sebe preuzeo Milorad Dodik zaslužuje sjedišta za masažu i frižider.

Na kraju krajeva, sve je po zakonu i tačka. Narodna skupština Republike Srpske je usvojila budžet Predsjednika  i nema tu velike filozofije.

 

Preuzeto sa blogger.ba

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog