Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Ortoped iz Srpske varoši

Mudrost 1. Ono što činimo za života, odjekuje u Vječnosti

Ako na portalima „glavnih“ medija u Republici Srpskoj ukucate ime Nebojše Mraovića, neće vam ništa izaći.

Ipak, neki dan, tačnije 21. septembra, mogli smo u medijima iz Federacije BiH pročitati sljedeću informaciju:

„Kako je navedeno iz Instituta, nekompletni posmrtni ostaci ekshumirani su danas u dvorištu porodične kuće Mraovića, a pretpostavlja se da se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti, najvjerovatnije s područja Srebrenice.

Prema informacijama kojima mi raspolažemo, zapravo su ti posmrtni ostaci doneseni na područje Srebrenice 1997. godine i navodno je gospodin Mraović proučavao te posmrtne ostatke, a 2012. ih je zakopao u svoje dvorište, nakon čega je preko njih izgrađena i fontanta.“

Iako je tek otvorena istraga i zasad sa sigurnošću znamo samo da su pronađene ljudske kosti ima nešto bizarno u čitavoj ovoj situaciji, da moram da je prokomentarišem.

Mudrost 2. Niko te ne mrzi više, nego osoba koja te ne može slomiti.

Kažu da je doktor Mraović ortoped, koji je donedavno ordinirao u Brčkom, prvo u ordinaciji Ortofizik, čija je vlasnica Mraović Neda, a od decembra 2022. godine u Poliklinici Pajić Medical u Brčkom.

Ne znam u kakvom odnosu su bili Nebojša i Neda Mraović, ali vjerujem da su bili prilično intimni jer telefon Nedine ordinacije i fiksnog telefona koji se vodi na Nebojšu  je isti, baš kao i adresa. Osim toga, teško je zakopavati ljudske kosti i betonirati po tuđem dvorištu.

Izgleda da su problemi doktora Mraovića počeli kada je „napustio posao“ kod Nede, a meščini je potom napustio i Brčko.  

Mudrost 3. Smrt je preobražaj. Ne bojte se smrti- bojte se Suda Božijeg

Doktori jesu čudna sorta ljudi, pogotovo kada se radi o odnosu prema životu i smrti, ali zakopati ljudske kosti u sopstvenom dvorišu je više nego morbidno, pa makar grobnicu ukrasio ne znam kakvom fontanom. Sama pomisao da je doktor možda pio kafu u dvorištu iznad zakopanih ljudskih kostiju, roštiljao ili ćaskao sa prijateljima kraj fontane je zastrašujuća.

I tako 11 godina.

Još je bizarniji podatak, a mogli smo ga pročitati u saopštenju Instituta za traženje nestalih BiH, da je kosti koristio za proučavanje nečega.

Google Scholar nema registrovan nijedan naučni rad pomenutog ortopeda, probao sam i sa COBISS+ bazom, ali ni tamo nisam naišao ni na jedan naučni rad doktora Mraovića.

Biće da je „proučavanje“ bilo neuspješno.

Mudrost 4. Ne dajte lošim ljudima da promijene vašu dobrotu. Ima jedan na nebu. On vidi sve.

Ako je vjerovati Instituta za traženje nestalih BiH kosti su u Brčko donesene još 1997. godine, kada se za zločin u i oko Srebrenice odavno znalo, a biće interesantno vidjeti kako je do njih došao naš ljekar?

Da li su u pitanju primarne, sekundarne ili tercijarne grobnice?

Ono što je sigurno je da nije imao nikakve moralne dileme, kada se radi o ispravnosti tog postupka.

Da je imao ne bi nad kostima gradio fontanu.

Na kraju ostaće zabilježeno da su u prikrivanju stradalih Bošnjaka u genocidu u Srebrenici učestvovali i pojedinci, a ne samo vlasti Republike Srpske.

Ne bi me začudilo da dobije i neki orden 9. januara, Republika Srpska je uvijek cijenila privatnu inicijativu.

P.S. Sve izreke korištene u tekstu nalaze se na fajsbuk stranici doktora Mraovića.

 

Preuzeto sa blogger.ba

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog