Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

O prijateljstvu

“Turska je prijatelj Republike Srpske”, izjavio je neki dan Siniša Mihailović, savjetnik predsjednika Republike Srpske za vanjsku politiku.

Pročitavši ovu izjavu na portalu Slobodne Bosne, odoh pravo na sajt RTRS-a i nađoh da je istinita. 

Srbin u meni kolabira, a kako i ne bi kada znamo da su Turci do neki dan bili naši vjekovni neprijatelji. Na kraju krajeva, pa zar naše komšije ne zovemo Turcima, kada hoćemo da ih ponizimo i uvrijedimo. 

Onda se umijem, doručkujem i krenem da razmišljam šta je to danas prijateljstvo, pogotovo u politici i međunarodnim odnosima?

Razmišljam i shvatam da je svijet postao vrlo komplikovan, a odnosi vrlo kompleksni i evo šta sam smislio:

1. Prijatelj moga prijatelja može biti moj neprijatelj. 

Sad se vi pitate kako, pa jednostavno. Sjedinjene Američke Države su prijatelj Izraela, Republika Srpska je prijatelj Izraela, ali Republika Srpska nije u nekoj ljubavi sa Sjedinjenim Američkim Državama. 

2. Neprijatelj moga prijatelja je moj prijatelj. 

Opet ste u nedoumici? Pa jednostavno je, Saudijska Arabija je neprijatelj Izraela, ali ako će njihovi investicioni fondovi ulagati u Republiku Srpsku onda su nam prijatelji. 

3. Ako možeš da biraš prijatelje, neka to budu najači, najbogatiji i Britanci.

Hrvatska se uvijek držala te maksima i ništa joj ne fali, dapače. 

4. Neprijatelj koji mi pozajmi novac preko noći postaje moj prijatelj. 

Viktor Orban obožava da nosi šal na kojem su ucrtane granice Velike Mađarske što znači da gaji pretenzije prema jednom dijelu teritorije Srbije, ali ako će on preuzeti finansijske obaveze od kojih je odustala Njemačka, mi nemamo od Mađarske većeg prijatelja. 

5. Kada nemaš jaku opoziciju, kontrolišeš medije, a intelektualci ćute kao pizde, onda je najmanji problem neprijatelja preko noći pretvoriti u prijatelja i obratno. 

Šta ovdje ima da se objašnjava, mi to živimo svaki dan. 

6. Dobar neprijatelj je mnogo bolji za politiku od siromašnog prijatelja. 

Dobrog neprijatelja možeš uvijek iskoristiti za homogenizaciju svoje etničke grupe i njegovanje paranoje kod svojih građana, siromašan prijatelj je samo teret. 

7. Interesi stvaraju prijatelje. 

Zajednički interes prkosi vremenu i prostoru i često se dešava da naši najveći prijatelji žive hiljadama kilometara daleko od nas. Ako se vratimo daleko u prošlost, uvijek ćete naći dokaz da ste s nekim bili prijatelji i to iskoristiti u sadašnjosti. 

8. Nisu sva prijateljstva ista, najbolja su ona kada prijatelja iskorištavaš za ostvarenje svojih interesa. 

Odnosi Rusije i Republike Srpske su odličan primjer toga. 

9. Za prijateljstvo je najpogubnija principijelnost. 

Koliko je samo prijateljstava puklo, jer su se neki držali principa kao pijani plota. 

10. Kad imaš atomsku bombu svi se trude da ti ne budu neprijatelji. 

 

Preuzeto sa blogger.ba

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog