Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Kako smo opet zajebali Evropsku uniju i UNDP?

Prije nekoliko dana, tačnije 23. novembra, u banjalučkom naselju Nova Varoš otvorena je prvi objekat ili više njih pod nazivom „urbana tržnica“ u okviru projekta “EU za poljoprivredu /EU4Agri/, s ciljem podrške lokalnim proizvođačima da svoje domaće proizvode plasiraju stanovništvu. Projekt je koštao oko 320 000 KM, a 70% para su dali EU i UNDP ili oko 225 000 KM.

Kao što rekoh prvi objekat je otvren u naselju Nova Varoš tačnije u ulici Dragiše Vasića.

Uzgred Dragiša Vasić je jedna vrlo kontroverzna osoba, ali je najviše poznat po tome što je bio blizak saradnik Draže Mihailovića, koji je stradao povlačeći se sa četnicima Pavla Đurišića u Lijevče polju.

Eto za početak bilo bi fino da su EU i UNDP recimo zatražili od gradonačelnika Stanivukovića, da ovu ulicu preimenuje u neki pristojniji naziv, ali pripisaćemo to njihovoj neinformisanošću.

Elem, problem je mnogo ozbiljniji?

Gradonačelnik Banjaluke je poznat kao vrlo pragmatičan političar, previše pragmatičan za moj ukus, ali ko mene šta pita.

Njegova kalkulacija je vrlo jasna, uzeću novac od EU i UNDP i dodaću nešto naših para i napraviću nešto korisno za Banjaluku. Udariću tablu sa imenima donatora, malo instagram, tviter i fejsbuk, a građanima ću kad dođu izbori prodati priču da sam im ja to sredio i napravio.

Zadovoljna EU, zadovoljan UNDP, a ja ću to pretvoriti u glasove na izborima sljedeće godine.

Sada se nameće jedno vrlo jednostavno pitanje, zašto EU i UNDP podržavaju vlast u Banjaluci ili bilo koju drugu, čije vrijednosti nisu u skladu sa njihovim vrijednostima?

Koje su to vrijednosti?

Recimo poštivanje ljudskih prava manjiskih grupa ili konkretno LGBT populacije, sloboda udruživanja ili poštivanja odluka Suda iz Haga.

Kada su tukli LGBT aktiviste u Banjaluci gradonačelnik Stanivuković je kazao "Naš stav je i dalje isti i biće uvijek isti. Banja Luka će ostati bedem tradicionalno patrijarhalnih porodičnih vrijednosti i na to sam ponosan, ne ulazeći u ničije pravo da voli koga hoće, ali ne i da paradira na taj način."

Evo šta je onomad kazao za najavljeni zakon o NVO organizacijama "Smatramo isto tako da se o novcu svake NVO treba znati porijeklo istog, kao i način finansiranja, jer svi ovi događaji poprilično determinišu određena buduća kretanja. Mi na odgovornim pozicijama smo dužni da štitimo naš narod i našu Republiku Srpsku"

Kada se govori o Srebrenici i tu je mlađani banjalučki gradonačelnik vrlo jasan „Znate li definiciju genocida? Istrebljenje naroda s određenog teritorija. Je li bila namjera u tom smislu da svi budu protjerani? Srebrenica je dio BiH. Govorimo o namjeri da jedan narod bude istrebljen s te teritorije, o namjeri da se djeca ubijaju. Takve namjere nije bilo. Rekao sam, bio je veliki zločin, meni je žao zbog svake žrtve. Ali šta je problem? Problem je što je to pitanje politizovano. Šta hoće da kada se kaže ta čuvena riječ, ja je neću ni ponoviti, onda da se kaže da je čitav narod takav. Mi Srbi nismo takav narod. Predstavljam jednog modernog političara koji voli sve druge ljude. Ne bježim od grešaka. Ako je neko u jednoj stranci loš, pa ne znači da je svaki član u toj stranci loš."

Po čemu se onda Stanivuković razlikuje od Dodika?

Zašto ovo EU i UNDP podržava?

Ne znam, ali je sasvim je jasno da od toga jedinu korist imaju domaći političari koji dobijaju jeftine pare, bez obzira da mijenjuju svoju retoriku ili ponašanje.

A građani? Građani i prodavci će se snaći za džem, med, salatu, krompir, sir kao i uvijek.

Građani će nastaviti da glasaju za svoje političare, koji su deklarisani homofobi, negatori genocida i skloni autoritarnom načinu vladanja, a to su vrijednosti sa kojima ćemo u Evropsku uniju, ako Bog da.

P.S. Koliko je još ovakvih projekata u Banjaluci, Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini?

 

Preuzeto sa blogger.ba

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog