Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Neka gori profesorica Silajdžić

Sabinu Silajdžić treba spaliti na lomači na sred Trga Alije Izetbegovića u Sarajavu. Ako je ne spalite onda je barem proglasite ludom i izbacite sa Ekonomskog fakulteta. Ako je ne možete ostaviti bez posla, dajte je barem kaznite novčano.  Ipak, najbolje da je spalimo za primjer ostalim profesorima Sarajevskog univerziteta, ali  i ostalim ludacima, koji odluče da kažu nešto što nije u skladu sa donesenim presudama i dominantnim narativom među Bošnjacima.

Uradite nešto za Boga miloga, nije važno šta, samo je ućutkajte.  

Predstavnici Udruženja Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu, Imran Pašalić, Faruk Dević i Edin Maslo, od Etičkog odbora Univerziteta u Sarajevu traže da profesorica Sabinu Silajdžić ide na psihičku procjenu jer sumnjaju u njene „sposobnosti adekvatnog izvršavanja radnih obaveza“.

Jer znate pokvariće nam omladinu, ko što je onomad Sokrat kvario mlade Atinjane.

Na to se nadovezuju i mladi SDA koji kažu

„Asocijacija mladih SDA BiH traži od Univerziteta u Sarajevu da pokrene disciplinski postupak i s Ekonomskog fakulteta udalji Sabinu Silajdžić. Univerzitet u Sarajevu je simbol savremene bh. države i mora ostati svjetionik i snažan zagovornik naučne istine i nepobitnih činjenica o agresiji na međunarodno priznatu i nezavisnu državu, koja je nakon protjerivanja, višegodišnje opsade, opkoljenih enklava i masovnih zločina, kulminirala genocidom koji je nepobitan pravni i historijski fakt. Onako kako je ranije provodio spektakularne političke hajke i progone, Univerzitet u Sarajevu mora odbaciti zlonamjerne i ponavljajuće velikosrpske propagandne teze, koje u javnost plasira profesorica na Ekonomskom fakultetu članica Naroda i pravde Sabina Silajdžić. Poručili su i to da, ako rektor i Senat UNSA to ne učine, onda pod svoje okrilje mogu vratiti i "prijeratnog kolegu Vojislava Šešelja".

Uzgred  SDA mladunci su predvidjeli da profesorica Silajdžić više nije članica partije Narod i pravda.

Ja sam optimista i vjerujem da gore pomenuta omladina i studenti nisu “dopingovani” političkom ostrašćenosšću, već su istinski zabrinuti za istorijsku istinu, ipak moraju da znaju da se sa različitim interpretacijama istorijskih, pa i sudskih činjenica, ne obračunava etičkim komisijama, prijetnjama i kaznama, već argumentima i činjenicama.

Mladost je Mladost, ali mladost ne obravdava besvijest.

Ima nešto duboko uzemirijuće kada se partijska omladina i student Univerziteta nađu na istoj strani tražeći nečiju glavu, naravno ne bukvalno već metaforički. Pogotovo je uznemirijuće što umjesto činjenica i argumenata, što je odlika racionalne i pristojne rasprave, traže da se profesorica Univerziteta jednostavno ućutka.

Poklapanje stavova univerziteta i politike je mnogo zajebanije od pogrešne interpretacije istorijskih činjenica.

Možda je profesorica Silajdžić u potpunosti u krivu, ali ona je bila dovoljno luda ili hrabra, da propituje nešto što se izgleda ne smije propitivati. U nauci se sve propituje i to je njezina osnova i nema te partijske, niti etičke komisije koja može nekoga da kazni, samo zbog toga što se ogriješio o dominantni narativ jednog društva.

Možete je ignorisati, ali nemate prava da je poredite sa Šešeljem ili Galijaševićem, ona to nije zaslužila.

Na kraju krajeva u Statutu Univerziteta u Sarajevu u članu 12. piše:

Kao što rekoh ranije, činjenice i argumente na sto, a ne medijsku buku, otvorena pisma i  bijes ostrašćene rulje po društvenim mrežama.

Koliko je sve otišlo predaleko, najbolje govori demant mladog, a već pokvarenog, zastupnika   Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Predstavničkom domu entitetskog parlamenta iz Goražda

Harisa Silajdžića da je u rodbinskoj vezi sa profesoricom Silajdžić,

P.S. Znam šta pričam, jer slično sam proživio i preživio prije godinu i po dana.

 

Preuzeto sa blogger.ba

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog