Društvo

Informativna mreža SZO: Infodemija dovodi do širenja dezinformacija za vrijeme zdravstvene krize!

Ključna komponenta spremnosti za epidemiju i pandemiju je osiguravanje uspostavljanja sistema za prenos informacija u realnom vremenu iz pouzdanih izvora. U nedostatsku tih pouzdanih izvora, informacije se mogu brzo širiti društvenim mrežama što na kraju rezultuje infodemijom.

EPI-WIN je informativna mreža Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), koja će tokom određene zdravstvene krize kao što je to trenutno slučaj sa virusom korona, pružati provjerene i tačne informacije.

Ova mreža nastoji ljudima omogućiti pristup pravovremenim i tačnim informacijama iz pouzdanih izvora, a informacije su prilagođene različitoj publici i odgovaraju na relevantna pitanja o tome kako se odvija i u kojoj je fazi određen slučaj.

Infodemija je pretjerana količina informacija o problemu zbog kojeg je teško identifikovati rješenje. Ona može dovesti do širenja dezinformacija za vrijeme zdravstvene krizne situacije. Infodemija može spriječiti efikasan odgovor i stvoriti konfuziju i nepovjerenje među ljudima. 

Za upravljanje infodemijom, Svjetska zdravstvena organizacija je razvila inovativnu strategiju komunikacije koja koristi sve komunikacijske platforme i koristi pouzdane kanale za pojačavanje tačnih informacija zasnovanih na dokazima.

U hitnim slučajevima potražnja za informacijama je velika i ljudi tada traže informacije od brojnih izvora kojima vjeruju. SZO će identifikovati sve pouzdane izvore i angažovati ih kao „pojačivače“ tačnih, pravovremenih informacija. Te će informacije biti prilagođene različitoj publici, odgovarajući na relevantna pitanja kako se određen događaj odvija i pružajući pristup dodatnim sredstvima za odgovor.

Više o Infodemiji možete pročitati OVDJE

 

Frontal/D.S.
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog