Vijesti

Stopa smrtnosti od virusa korona varira od lokacije i karakteristika zaražene populacije

Ni nakon dva mjeseca, koliko se svijet suočava sa virusom korona, nije lako utvrditi koliko je virus smrtonosan. Smatra se da je stopa smrtnosti od korona virusa između dva i pet odsto, dok je na primjer stopa smrtnosti kod sezonskog gripa oko 0.1 odsto.

Stopa smrtnosti je najveća kod starijih osoba, dok je ona mnogo niža kod mlađih ljudi, mada se smatra da su medicinski radnici koji liječe pacijente, oni koji su izloženi mnogim virusima te oni slabijeg zdravstvenog stanja posebno ugroženi, bez obzira na to koliko imaju godina. 

Naučnici podsjećaju da su koronavirusi grupa virusa koja su česta kod ljudi i odgovorna su za oko 30% uobičajenih prehlada.

"Stopa smrti nije biološka konstanta. Nije fiksirana na patogen. Odražava ozbiljnost bolesti u određenom kontekstu, u određeno vrijeme, u određenoj populaciji. Vjerovatnoća da neko umre od neke bolesti ne zavisi samo o samoj bolesti", napisao je na svom Twitter nalogu doktor Melvin Sanicas.

Naime, patogen ili klica je biološki agent koji uzrokuje bolest organizma.

On ističe da na stopu smrtnosti utiče i nivo kvaliteta i vremena liječenja, njega koju pacijenti primaju, te sposobnost osobe da se oporavi od virusa.

"Stopa smrtnosti se može vremenom smanjivati ili povećavati i može varirati zavisno o lokaciji i karakteristikama zaražene populacije (starost, pol, postojeće stanje)", napisao je dr Sanicas.

Sanicas je je klinički razvojni ljekar, globalni zdravstveni profesionalac i vakcinolog sa međunarodnim iskustvom. Bio je saradnik u zdravstvu i programski službenik u Fondaciji Bill & Melinda Gates iz Seattlea, Washington. Bio je i voditelj programa Saradnja za otkrivanje vakcine protiv tuberkuloze.

 

Frontal/D.S.
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog