Svijet

Kineski predsjednik u posjeti Vuhanu – epicentru epidemije

Kineski predsjednik Si Đinping posjetio je danas Vuhan, epicentar epidemije novog virusa korona, po prvi put od početka epidemije, što je znak da Peking vjeruje da njihovi napori u kontrolisanju virusa pokazuju efekte.

Tokom svog putovanja u Vuhan, kineski predsjednik će "posjetiti i izraziti poštovanje medicinskim radnicima, vojnim oficirima i vojnicima, radnicima u zajednici, policijskim službenicima, zvaničnicima i dobrovolјcima koji se bore protiv epidemije, kao i pacijentima i stanovnicima tokom obilaska", saopštila je državna novinska agencija Sinhua, prenosi Rojters.

"Očigledno je da Si nije mogao ranije da posjeti Vuhan, jer je rizik da se tamo zarazi virusom u početku bio previsok", izjavio je Zang Ming, profesor sa Univerziteta Renmin u Pekingu.

Vijesti o posjeti dovele su do rasta kineskih akcija, a pažnja se polako usmjerava na prevenciju uvoznih infekcija iz žarišta van Kine kao što su Italija, Iran i Južna Koreja, s obzirom da je širenje virusa u kontinentalnoj Kini tokom protekle sedmice u naglom padu.

 

Frontal/D.M.
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog