Muzika i film

Холивуд губи 20 милијарди долара због корона вируса

Крајем јануара вјеровало се да ће епидемија корона вируса у Кини "очерупати" свјетску кинематографију за милијарду долара, док су пре двије недјеље стручњаци из Холивуда процијенили да би болест филмаџијама из џепа ипак могла да избије и до пет милијарди зелених новчаница. Обје цифре данас дјелују смијешно са посљедњим извјештајима - 20 милијарди долара губитка за филмску индустрију.

Око 70.000 биоскопа затворено је у Кини, Италија и Шпанија су у блокади, а остатак Европе као и САД полако уводе мјере превенције. Након што је амерички предсједник Доналд Трамп објавио забрану путовање у Европу и из ње, Дизни је повукао "Мулан" и још неке своје пројекте који је требало да овог мјесеца започну свој биоскопски живот на старом континенту.

Екипа филма "Мулан" већ је била у Лондону када је стигла вијест о отказаним премијерама и конференцијама за штампу. С обзиром да је овај филм, у кога је Дизни полагао велика очекивања, али и буџет, одложен и у Кини, и у Европи, компанија је изгубила милионе у рекламама - укључујући и ону за Супер Бол.

Уз то, Дизни је на паузу ставио продукцију играног филма "Мала сирена", као и Марвелов  "Шанг-Чи и Легенден 10 прстенова". А када Дизни било који од ових блокбастера стави на чекање, сваког дана губи између 300.000 и 350.000 долара! По филму! У преводу то значи да Дизни остаје без два милона долара недјељно због одлагања пројеката. Милијарде се тим темпом лако нагомилавају.

Филм "Тихо мјесто 2" ("А Quiet Place 2") одложен је само осам дана прије своје премијере, а процијењује се да се Парамоунт тако опростио од око 30 милиона долара. Још је горе прошао МГМ - када је приказивање новог филма о Џејмсу Бонду, "Нема времена за умирање" ("No Time to Die") помјерено за новембар, остали су без 50 милиона долара.

Премијера 9. дијела филма "Паклене улице" ("Fast and Furious") одложена је за скоро годину дана, тако да ће се он умјесто овог маја гледати наредног априла, док су је снимање обустављено за биоскопске зицере попут "Бетмена" Мата Ривса или "Немогуће мисије 7" са Томом Крузом у главној улози. Нетфлиx није хтио да ризикује, па је прекинуо снимање свих својих серија и филмова који захтијевају рад на терену и у САД-у, и у Канади до даљњег.

Уколико се епидемија ЦОВИД-19 вируса настави и током априла, а смири се тек крајем маја, процјене су да ће Холивуд изгубити око 10 милијарди долара, а биоскопи широм свијета око 17 милијарди. Уколико се пријетња продужи, посљедице које ће оставити на филмску индустрију могле би се осјећати и наредних година.

У сваком случају, баш као и толики други сегменти цивилизације, седма умјетност се суочава са најозбиљнијом кризом у својој око 150 година дугој историји.

 

Извор: Глас Српске
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog