Svijet

Šef SZO pozvao grupu zemalja G20 da pojačaju proizvodnju zaštitne opreme

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da se pandemija bolesti koronavirusa "ubrzava", s tim da je sada potvrđeno više od 300.000 slučajeva.

Bilo je potrebno 67 dana od prvog prijavljenog Covid-19 da dosegne 100.000 slučajeva, 11 dana za sljedećih 100.000, a samo četiri dana za još 100.000.

Ali generalni direktor SZO-a Tedros Gebrejesus rekao je da je i dalje moguće "promijeniti putanju", prenosi Bi-Bi-Si.

Pozvao je zemlje da usvoje rigorozne strategije testiranja i praćenja kontakata.

"Ono što je najvažnije je to što radimo. Ne možete pobijediti u fudbalskoj utakmici braneći. I vi morate napasti", rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Fife Đanijem Infantinom kako bi pokrenuo kampanju "izbacivanja koronavirusa" u kojoj učestvuju fudbaleri.

Tedros je rekao da je traženje od ljudi da ostanu kod kuće i druge mjere fizičkog distanciranja važan način za usporavanje širenja virusa, ali opisao ih je kao "odbrambene mjere koje nam neće pomoći da pobijedimo".

"Da bi pobijedili, moramo napasti virus agresivnom i ciljanom taktikom - testiranje svakog sumnjivog slučaja, izolovanje i briga za svaki potvrđeni slučaj."

On je izrazio zabrinutost zbog izvještaja iz cijelog svijeta o velikom broju zaraženih zdravstvenih radnika, koje su se pojavile kao rezultat nedostatka odgovarajuće lične zaštitne opreme.

"Zdravstveni radnici mogu svoj posao obavljati efikasno samo kada mogu svoj posao obavljati sigurno", upozorio je. "Čak i ako učinimo sve kako treba, ako ne prioritetno zaštitimo zdravstvene radnike, mnogi će umrijeti jer je zdravstveni radnik koji bi im mogao spasiti život bolestan."

Šef SZO pozvao je na "političko opredjeljenje i političku koordinaciju na globalnom nivou" i rekao da će tražiti od čelnika grupe zemalja G20 da zajedno rade na jačanju proizvodnje zaštitne opreme, izbjegavanju zabrana izvoza i osiguravanju jednakosti distribucije na osnovu potrebe.

 


Frontal/D.S.

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog