Vijesti

„1.000 ЗА БУДУЋНОСТ“ – 1.000 рачунара за ученике основих школа у Српској

Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, у оквиру научног и технолошког доприноса напорима за превазилажење кризне ситуације у вези са појавом и ширењем вируса Ковид-19 у Републици Српској, наставља са покретањем и реализацијом иницијатива у сарадњи са друштвено одговорним компанијама из сектора телекомуникација и информационо-комуникационих технологија.

1.000 Распбери Пај (Raspberry Pi) мини-рачунара четврте генерације биће подијељени ученицима основних школа из 20 изразито неразвијених општина у Републици Српској у циљу праћења наставног процеса, али и развоја програмерских вјештина код ове популације.

„Пандемија вируса корона ће, сигурно је, оставити дубок траг на човјечанство. Спашавање људских живота и привреде је у овом тренутку примарни задатак како нас у структурама власти, тако и друштва у цјелини, али већ сада морамо размишљати и о 'дану послије'. Телекомуникациони и ИКТ сектор у овом тренутку кључне су полуге функционисања сваког друштва погођеног кризом изазваном ширењем вируса“, рекао је министар Срђан Рајчевић.

Он је додао да дигитална трансформација друштва мора обухватити и његове најшире слојеве. 

„Циљ је да кроз свесрдне донације компанија које учествују у иницијативи дођемо до хиљаду Распбери Пај рачунара четврте генерације које ћемо поклонити ђацима који долазе из неразвијених средина и онима који због слабијег материјалног стања нису у могућности да приуште рачунар који могу користити током школовања“, навео је министар Рајчевић и додао да је ово прва у низу иницијатива и пројеката које ће министарство покренути током и након кризе узроковане ширењем корона вируса.  

Министар Срђан Рајчевић је додао и то да пројекат „1.000 ЗА БУДУЋНОСТ“ представља не само допринос у циљу превазилажења акутне ванредне ситуације, него и едукације ученика којима је отежан приступ технологији, а који ће представљати мотор друштвеног развоја у времену након сузбијања епидемије. 

Министарство ће у оквиру пројекта „1.000 ЗА БУДУЋНОСТ“ у сарадњи са партнерским компанијама радити на изради приручника за употребу рачунара и основе програмирања у програмском језику „Пајтон“ (Python), као и успостављању портала намијењеног овом пројекту, а на којем ће се наћи неопходни аудио-видео материјали и упутства.

На динамику набавке и испоруке рачунара утицаће процедуре на граничним прелазима, а дистрибуција комплета ће се вршити путем органа општина у сарадњи са локалним основним школама. 

Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво се овим путем захваљује компанијама – учесницима пројекта и исказује спремност за сарадњу у његовим наредним фазама.  

 

Фронтал

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog