SARS-CoV-2

Naučnici se pitaju: Mogu li ljetne vrućine pomoći da da se pobijedi Covid-19?

Dolaze topliji dani, a naučnici vjeruju da bi toplo vrijeme moglo donijeti nove uvide o virusu pokazujući da li reaguje na početak proljeća.

Epidemija gripa obično izumire kako zima završava; da li bi sunčevo svjetlo moglo slično uticati na ponašanje koronavirusa i njegovo širenje? Ključno je to pitanje, a epidemiolozi će pomno pratiti promjene, piše britanski Gardijan.

Početne studije drugih koronavirusa - uobičajenih sorti koje izazivaju prehlade - sugerišu sezonski obrazac, s tim da se vrhunac pojavljuje zimi i nestaje u proljeće. Intrigantno, ovi vrhovi obično se poklapaju s izbijanjem gripe. Suprotno tome, čini se da se ljeti prenose samo male količine koronavirusa.

Ključno istraživanje o uobičajenim koronavirusima - HCoV-NL63, HCoV-OC43 i HCoV-229E - objavili su prošle nedjelje naučnici na University College London. Analizom uzoraka prikupljenih prije nekoliko godina otkrili su visoku stopu koronavirusnih infekcija u februaru, dok su ljeti bili vrlo niski. Ostale studije su takođe pokazale da su koronavirusi sezonski u ponašanju u umjerenim klimama.

Međutim, vodeći autor studije Rob Aldridge zvučao je oprezno. 

"Mogli bismo vidjeti kontinuirane, ali niže nivoe prenošenja koronavirusa ljeti, ali to se može preokrenuti zimi ako je u tom trenutku još uvijek velika osjetljivost populacije", rekao je Aldrige i dodao:

„A s obzirom da je ovo nov virus, ne znamo da li će sezonski obrazac ostati preko ljeta s obzirom na visok nivo osjetljivosti stanovništva. Iz tog razloga, ključno je da svi sada postupimo tako što ćemo slijediti trenutne zdravstvene savjete."

To su podržali i drugi naučnici, koji upozoravaju da je virus Covid-19 potpuno novo sredstvo za zarazu i da stanovništvo ne pruža priliku za izgradnju imuniteta. Kao rezultat, vjerovatno je da će se nastaviti sa sadašnjim stopama i pored početka ljeta.

"Siguran sam da će sezonske varijacije u ponašanju virusa igrati ulogu u njegovom širenju", rekao je virolog Michael Skinner sa Imperial College u Londonu. „Ali u poređenju sa efektom koji imamo na društvenom distanciranju, to će biti vrlo mali uticaj. To može proizvesti neke marginalne efekte, ali to neće biti zamjena za samoizolaciju."

Dolazak proljeća, međutim, ne utiče samo na ponašanje virusa. Takođe, proizvodi promjene u ljudskom imunološkom sistemu, ističu drugi naučnici.

„Naš imunološki sistem pokazuje dnevni ritam, ali ono što je manje poznato je kako to varira od sezone do sezone“, izjavila je imunolog Natalie Riddell sa Univerziteta Surrey.

Da bi to saznali, Riddell i drugi naučnici sa univerziteta Surrey i Columbia proučavali su promjene imunosti kod ljudi u različito godišnje doba i različito doba dana. Biološki uzorci uzeti su od dobrovoljaca u zimskim i ljetnim solsticijama i u proljetno i jesenje ekvinocije. Početni nalazi sugerišu da je podskupina bijelih krvnih zrnaca koja igraju ključnu ulogu u imunološkom sistemu povišena u određeno doba dana, što ukazuje da sistem različito reaguje u različito vrijeme. Na primjer, otkriveno je da su B stanice koje proizvode antitijela povišene noću.

Međutim, uticaj sezone na ritam ćelije i dalje je pod istragom, dodala je voditeljica studije Micaela Martinez sa Univerziteta Columbia. 

 

Frontal/D.S.

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog