SARS-CoV-2

Novo djelo Slavoja Žižeka - ’’Pandemija! COVID-19 potresa svijet’’

U novom djelu slovenačkog filozofa Slavoja Žižeka, ’’Pandemija! COVID-19 potres svijet’’, objavljenom ovog mjeseca, pisac daje svoje viđenje pandemije novog virusa, kao i njene implikacije na budućnost. Ova kratka knjiga nastala je relativno brzo, dijelom zbog toga što rekapituliše materijale iz Žižekove nedjeljne kolumne za RT (Russia Today).

Slavoj Žižek je slovenački filozof, kulturni kritičar i teorijski psihoanalitičar. Pripada grupi mislilaca inspirisanih marksizmom, a doktorat iz filozofije stekao je na Univerzitetu u Ljubljani, dok je psihoanalizu studirao u Parizu. Žižek je član Slovenačke akademije nauka i umjetnosti od 2005. godine i čest je gost univerziteta širom svijeta. Napisao je više od stotinu knjiga iz oblasti političke teorije, filmske teorije, kulturnih studija i psihoanalize. Neki od naslova prevedenih na srpski jezik su: Birokratija i uživanje (1984), Metastaze uživanja (1996), Ispitivanje realnog (2008), Manje ljubavi – više mržnje! (2001), U odbranu izgubljenih stvari (2011), Kako čitati Lakana (2012).

’’Tek sada, kada moram da izbjegavam mnoge koji su mi bliski, u potpunosti doživlјavam njihovu prisutnost, njihovu važnost za mene’’, jedna je od misli koje se javljaju u ovom djelu.

Iako su prikupljeni dijelovi u ovoj knjizi razbacani, Žižek, manje-više, iznosi glavni svoj argument, a to je da smo sada ’’svi u istom čamcu’’. Prema njegovim riječima, ’’nema povratka u normalu, novo „normalno“ moraće biti izgrađeno na ruševinama naših starih života, ili ćemo se naći u novom varvarstvu čiji se znakovi već jasno razaznaju’’, misleći na ekonomsku krizu koja bi mogla uslijediti nakon pandemije, a čiji obrisi su već sada vidljivi.

Na mnogim mjestima, Žižek postavlјa prava pitanja - Zašto je mnogim lјudima u redu iskorištavati radničku klasu, dok privilegovani sjede kod kuće i primaju konferencijske pozive?, ili recimo - Da li vlade koriste pandemiju kao izgovor za proglašavanje vanrednog stanja koje se nikad neće ukinuti?

Pišući svojom uobičajenom energijom i lјubavlјu prema analogijama u pop kulturi, Žižek pruža koncizan i provokativan pogled na krizu koja se širi.

 

Frontal/D.M.
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog