SARS-CoV-2

Kada bi virus mogao da pjeva … Evo kako zvuči SARS-CoV-2 i kako nam to može pomoći

Markus Bjuler, profesor na Tehnološkom institutu Masačusetsa (MIT), prikazao je strukturu virusa SARS-CoV-2 kroz melodiju, dodjeljujući muzičke note pojedinačnim strukturnim dijelovima ovog virusa, dobivši kompoziciju koja podsjeća na ambijentalnu muziku.

"Ono što čujete predstavlja muzički prikaz šilјaka virusa, proteina koji utiču na lјudske ćelije," rekao je profesor Bjuler.

Nјegov muzički prikaz virusa je, kako kaže profesor Bjuler, tačniji od klasičnih statičkih dijagrama koji ne prikazuju neprestano kretanje i vibraciju virusa.

"Oni zapravo ne izgledaju kao u udžbenicima iz hemije, jer se atomi i molekule neprestano kreću. Izgledaju poput strune koja vibrira", rekao je on.

Upravo ta vibracija fascinira Bjulera, koji razmatra da li se to može iskoristiti u borbi protiv virusa.

"To je nešto o čemu razmišlјamo za ovaj, ali i druge proteine, u poslednjih nekoliko godina, da iskoristimo znanje o nanoskopskim vibracijama kao način za dezintegraciju strukture."


"Radim puno istraživanja o lomlјivosti materijala i puno puta pokušavamo da spriječimo frakturu da se dogodi. Ali, u ovom slučaju mi zapravo pokušavamo da pronađemo put za namjerno uništenje strukture. Vibracije su zaista važne na putu do toga", navodi profesor Bjuler.

Izvor: weforum.org

Frontal/D.M.

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog