Republika Srpska

Грађани дижу штедњу, али нема разлога за бригу

Многи грађани Српске повукли су новац из банака који су чували за црне дане због смањених прихода и повећане куповине, али и неизвјесности шта ће бити због ширења вируса корона.

У Агенцији за банкарство РС кажу да се депозити грађана смањују, али да за сада немају прецизан податак колико је новца повучено са штедних рачуна.

Подаци којима располажемо показују да се депозити грађана смањују, али да то још нема забрињавајући обим. Потребан је дужи период да би били утврђени одређени трендови и донесени закључци те да би био елиминисан први шок изазван општим страхом и ванредним околностима - казали су “Гласу Српске” у Агенцији за банкарство РС.

Наводе и да је било очекивано да ће грађани усљед набавке већих количина залиха потрошних добара и смањених прихода одређени дио новца који су имали на рачунима код банака искористити за ту намјену.

Депозити осталих сектора, односно РС, јавних институција и приватних предузећа су на приближно истом нивоу - навели су у Агенцији и додали да је банкарски сектор Српске стабилан и сигуран.

Члан Удружења економиста РС SWOT Александар Љубоја истиче да су грађани у протеклих мјесец и по повлачили новца из банака због страха од ширења вируса корона, али и из практичних разлога.

Грађани су сигурно узимали одједном веће количине готовог новца због ограниченог кретања и приступа банкама. Многи не могу често улазити у банке. Такође, добар дио грађана избјегава банкомате, јер на тај начин долази у додир са металом, а стручњаци су наводили да се на тој површини вирус задржава дужи период. Мислим да разрочавања орочених средстава нема и да грађани повлаче ликвидни новац са текућих рачуна и депозите по виђењу - казао је Љубоја

Када је ријеч о повјерењу грађана Српске у банкарски сектор, Љубоја тврди да оно није пољуљано.

Имали смо два случаја пропасти банака у скоријој прошлости, али то није утицало на грађане сада да подижу новац. Сасвим је природно да у свакој индустрији, па и у финансијској, имамо оне који неће добро проћи и доћи ће у лошу финансијску ситуацију. То је један природни процес. Ми имамо Агенцију за заштиту депозита БиХ која осигурава депозите физичких лица до 50.000 марака. Међутим, код нас је највећи број депозита знатно мањи од тих 50.000 марака. Тако да се у овом тренутном стању ради само о бојазни шта ће бити и практичним разлозима подизања новца - рекао је Љубоја и додао да је банкарски сектор добро капитализован и да грађани имају повјерење у њега у оној мјери којој је било и прије појаве и ширења вируса корона.


Ликвидност

У Агенцији за банкарство РС навели су да је регулаторни оквир за пословање банака у Српској у највећој мјери усклађен са европским оквиром те да је у појединим сегментима знатно конзервативнији, посебно у сегменту капитала и ликвидности.

Стопа адекватности капитала банкарског сектора РС је већа од 18 одсто, што је знатно више од законом прописаног минимума, који износи 12 одсто. То даје могућност апсорпције вишег нивоа ризика којем би сектор могао бити изложен у кризним ситуацијама и обезбјеђује кључне претпоставке за континуитет пословања. Висок ниво новчаних средстава банкарског сектора Српске од 1,61 милијарду КМ обезбјеђује добру тренутну ликвидност и пружа добар потенцијал за управљање ликвидношћу у дужем периоду, укључујући и ванредне ситуације - навели су у Агенцији.

 

Извор: glassrpske.com
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog