Društvo

Филм "Дневник Диане Будисављевић"

Играно-документарни филм "Дневник Диане Будисављевић" приказује потресну причу о страшном страдању Срба и српске дјеце.

Филм у режији Дане Будисаљевић приказује потресну причу о Диани Будисављевић, хероини која је током Другог свјетског рата спасила преко 12 хиљада дјеце из логора у Независној Хрватској Држави.

Диана, рођена у Аустрији, удата за српског хирурга у Загребу у јесен 1941. године сазнаје за страдање српске дјеце у логору Лоборград. Ускоро покреће акцију заједно са својим сарадницима која се смарта за један од племенитијих подвига у Другом свјетском рату.

Њена акција, на почетку није наишла на прави одазив, али се то промјенило. Већ сљедеће године, 1942. добија писмено одобрење да изведе дјецу из логора Стара Градина.

Диана почиње да води дневник и картотеку са информацијама о дјеци уз наду да ће те информације одвести дјецу назад до својих родитеља. Нажалост, крајем маја 1945. године агенти ОЗНЕ одузимају Дианине фотографије дјеце, као и сву документацију.
 
Послије њене смрти, 1978. године њен дневник је пронашла њена унука и по том дневнику се базира потресна прича филма о страшном времену усташких злочина.
 
У филму су и искази и свједочанства троје дјеце које је Диана спасила, а то су Нада Влаисављевић, Милорад Јандрића и Живка Зеленбрза.
 
Филм о овој храброј жени је био апсолутни побједник 66. Пулског филмског фестивала 2019. године.
 
У сриједу 22. априла на Дан пробоја Јасеновца и Дана сјећања на све жртве усташких логора и Холокауста филм је приказан на РТС и ХРТ.
 
Вечерас са почетком од  21.05 часова филм можете погледати на РТРС. 
 
 
Фронтал/А.Г.
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog