Intervju

Sonja Trbojević: Doprinos u borbi protiv korona virusa daje oko 150-200 studenata Medicinskog fakulteta u Banjoj Luci

Pored medicinskih radnika koji su na prvoj liniji borbe protiv pandemije izazvane virusom Kovid-19, treba istaći i zasluge studenata medicine koji takođe daju veliki doprinos informišući i edukujući građane o zaštiti od virusa korona.

O tome koliko trenutno studenata medicine volonitira, koliki je njihov doprinos ali i šta znači za njih ovakvo iskustvo, razgovarali smo sa Sonjom Trbojević, studentom Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

Sonja Trbojević je student prodekan odsjeka medicina na Medicinskom fakultetu u Banjoj Luci, koja je primila plaketu "Sv. Stefana" za postignute uspjehe u studiranju a plaketu joj je uručila predsjednica Republike Srpske.

FRONTAL: Studenti Medicinskog fakulteta daju svoj doprinos u borbi protiv korona virusa, između ostalog učestvujući u radu kol-centra Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Koliko ukupno studenata medicine volontira i na koje sve načine pomažu građanima?

TRBOJEVIĆ: Ukupno volontira oko 150-200 studenata Medicinskog fakulteta u Banjoj Luci. Kao što ste rekli, studenti od samog početka epidemije volontiraju u kol-centru Instituta za javno zdravlje Republike Srpske. Putem besplatnog info telefona, građani mogu da dobiju sve potrebne informacije u vezi sa epidemijom virusa korona. 

Pored toga, naša do sada najveća akcija nastala je u saradnji sa UKC RS, te je u nju uključeno oko 100 studenata. Putem ove akcije građanima dijelimo informativni materijal i edukujemo ih o važnosti poštovanja propisanih mjera zaštite. 


(Studenti medicine edukuju stanovnišvo o zaštiti od virusa korona)

Pored ove dvije, postoji još veliki broj manjih akcija kao što su podjele doniranih zaštitnih maski, akcija dobrovoljnog davanja krvi, prikupljanje sredstava za “Mozaik prijateljstva" itd.

FRONTAL: Koliko ste zadovoljni dosadašnjim radom i koliki je doprinos studenata?

TRBOJEVIĆ: Sa rezultatima dosadašnjeg rada smo izuzetno zadovoljni. Smatram da je doprinos koji smo do sada dali svakako značajan. Ipak to neće biti razlog da stanemo sa svojim aktivnostima. Planiramo da nastavimo i dalje, do kad god to bude potrebno.

FRONTAL: Šta studentima znači ovakvo iskustvo i jesu li studenti medicine spremni za rad u vanrednim okolnostima kakve su sada?

TRBOJEVIĆ: S obzirom da smo suočeni sa jednim od najvećih izazova u novijoj istoriji čovječanstva, ovakvo iskustvo je neprocjenjivo. Sada možemo jasno da vidimo koliki je značaj zdravstva i medicinskih radnika, te da se kroz rad i učenje od njih i sami pripremimo za potencijalno slične situacije koje bi nas mogle očekivati u našim karijerama.

FRONTAL: Šta biste poručili građanima Republike Srpske?

TRBOJEVIĆ: Osnovna poruka koju imamo za građane jeste da poštuju mjere propisane u cilju sprječavanja širenja epidemije COVID-19. Kako smo sada u procesu postepenog otvaranja sve većeg broja djelatnosti, nošenje zaštitnih maski i rukavica, te održavanje socijalne distance dobilo je primarni značaj u borbi protiv virusa korona. Neophodno je da slušate savjete i preporuke struke, jer samim tim vi dajete svoj doprinos u zaustavljanju ove epidemije.

 

Autor: Danka Savić
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog