Društvo

Holandija domaćin ovogodišnje Svjetske konferencije o slobodi medija

Svake godine, 3. maj je datum koji slavi temelјne principe slobode medija. Tada se ocjenjuje sloboda medija širom svijeta, brani se njihova nezavisnost i odaje se počast novinarima koji su izgubili živote tokom obavlјanja svoje profesije.

3. maj je proglašen Svjetskim danom slobode medija na Generalnoj skupštini UN 1993. godine, po preporuci koja je usvojena na 26. sjednici Generalne konferencije UNESCO-a 1991. godine, a tema ovogodišnje proslave je ''Novinarstvo bez straha i naklonosti''.

Ovaj datum, pored podsticanja i razvijanja inicijativa u korist slobode medija i ocjene stanja slobode medija u cijelom svijetu, služi i kao podsjetnik vladama da treba da poštuju posvećenost toj slobodi, ali je i dan podrške medijima koji su meta ograničavanja ili ukidanja njihove slobode.

U okviru obilježavanja ovog datuma, jednom godišnje, počevši od 1993. godine, održava se i Svjetska konferencija o slobodi medija, a domaćin ovogodišnje konferencije je Holandija, država koje se nalazi na 5. mjestu u svijetu kada je riječ o slobodi medija, prema Indeksu slobode medija za 2020. godinu.

Ova konferencija pruža priliku novinarima, predstavnicima civilnog društva, državnim vlastima, akademicima i široj javnosti da razgovaraju o izazovima koji se tiču slobode medija i sigurnosti novinara, te da zajedno rade na pronalaženju rješenja.


UNESCO i Holandija planirali su da održe konferenciju od 22. do 24. aprila na Svjetskom forumu u Hagu. Međutim, zbog pandemije COVID-19, konferencija je zakazana od 18. do 20. oktobra na istom mjestu. Biće to zajednička proslava Svjetskog dana slobode medija i Međunarodnog dana ukidanja nekažnjivosti zločina protiv novinara.

Na sam značaj medija, ukazala je i pandemija COVID-19, gdje su pravovremene i istinite informacije od ključnog značaja, a to je istakao i Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš.

''Kako se pandemija [COVID-19] širi, takođe je došlo do širenja i druge pandemije - dezinformacija, počevši od štetnih zdravstvenih savjeta do nevjerovatnih teorija zavjere. Mediji pružaju protivotrov: provjerene, naučne, vijesti i analize zasnovane na činjenicama'', rekao je Gutereš.


Frontal/D.M.




Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog