Društvo

Učenje putem interneta – prilika za unapređenje kvaliteta obrazovnog procesa

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u Saradnji s UNICEF-om tokom tri mjeseca organizovalo je 20 virtuelnih radionica. Zbog velikog interesovanja broj učesnika sa 100 povećan je na 250 po radionici.

Još od sredine marta, sve osnovne i srednje škole u BiH su zatvorene usljed pandemije Covid-19, zbog čega oko 400.000 djece ne ide u škole.

Fizičko zatvaranje škola nikako ne znači da je obustavljeno i učenje. Naprotiv, obrazovne institucije u BIH, od početka su primijenile primjere dobre prakse i nastavu počele izvoditi putem Internet platformi.

U partnerstvu s UNICEF-om obrazovne vlasti su pristupile realizaciji projekata prilagođenim lokalnim potrebama. Osim nabavke tehnoloških uređaja kao preduslova za održavanje nastave, neophodno je bilo i omogućiti nastavnicima profesionalno usavršavanje u cilju unapređenja nastave putem interneta.

„Obrazovanje u BiH je suočeno sa do sada neviđenim izazovima u osiguranju pristupa i kvaliteta učenja za svu djecu. Ipak, pandemija je i prilika za inovacije u obrazovanju i uvođenje digitalnih sadržaja kako tokom, tako i nakon pandemije. Kvalitet obrazovanja direktno zavisi od kvaliteta nastave, stoga je ključno u ovoj situaciji omogućiti prilike za profesionalni razvoj nastavnika. UNICEF će nastaviti podržavati obrazovne vlasti u BiH u osiguranju da svako dijete, bez obzira na pozadinu iz koje dolazi, ima priliku da uči i razvija svoje potencijale“, navela je dr. Rownak Khan, predstavnica UNICEF-a u BiH.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo ispočetka je krenulo sa edukacijom roditelja i djece, ali, ovakav način održavanja nastave morali su savladati i nastavnici, te upravno osoblje. Iako neke škole, već godinama imaju jednosedmičnu online nastavu, pa je period prilagođavanja bio lakši, većina nastavnika morala je proći dodatnu edukaciju, kako bi nastava bila što kvalitetnija.


U partnerstvu s UNICEF-om obrazovne vlasti su pristupile realizaciji projekata prilagođenim lokalnim potrebama. Osim nabavke tehnoloških uređaja kao preduslova za održavanje nastave, neophodno je bilo i omogućiti nastavnicima profesionalno usavršavanje u cilju unapređenja nastave putem interneta.

Saradnja Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i UNICEF-a rezulltirala je održavanjem 20 virtuelnih radionica održanih od aprila do juna. U prosjeku, jednu radionicu je pratilo 250 nastavnika i profesora iz Kantona Sarajevo, drugih kantona, ali i zemalja regije. Priliku da iz svojih domova steknu nove digitalne vještine i nova znanja dobilo je 4.000 polaznika.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Anis Krivić kazao je kako su virtuelne radionice put do brzog i efikasnog osposobljavanja škola i svih nastavnika za izvođenje online nastave, sticanje nedostajućeg znanja i mogućnosti komunikacije i razmjene iskustava i primjera dobre prakse. „Standardni način edukacije nije u situaciji pandemije bio ni provodiv, a i da jeste zasigurno bi koštao mnogo više i zahtijevao bi angažman mnogo većeg broja ljudi, i mnogo duži vremenski period za njeno provođenje“ poručio je on.

Jedan od predavača, direktor Osnovne škole Safet-beg Bašagić, Namir Ibrahimović čije se predavanje zasnivalo na uputama s primjerima projektne nastave, polaznicima je govorio i o sveobuhvatnosti obrazovanja, te kontekstualizaciji izvođenja nastave putem internetasa opštim obrazovnim sistemom. „Tada smo promišljali o svim paradigmatskim promjenama koje je potrebno uraditi da bi nastava bila fleksibilnija, svrhovitija, provjerljivija i gdje bi vrednovanje učeničkog rada bilo konkretnije i detaljnije“ kazao je Ibrahimović.

Na jednoj od radionica profesorica Lejla Kafedžić imala je zadatak učesnicima približiti standarde lake čitljivosti, kako bi nastavni sadržaji bili pristupačni za svu djecu, uključujući i djecu s intelektualnim poteškoćama. Pisati jednostavnije i kraće rečenice, izbaciti metafore, koristiti lako čitljive fontove, neke su od osnovnih smjernica pripreme „lako čitljivih tekstova“. Prof. Kafedžić je kazala kako jednostavne informacije ne moraju biti razumljive za sve učenike. „Zato je važno da poznajemo učenike i da znamo da li je ono što je jednostavno, istovremeno i lako razumljivo“ objasnila je ona.

Član Tima za pružanje podrške prilikom realizacije online nastave i predavač na radionicama, Adin Begić smatra da je odziv bio veći od očekivanog i da su s planiranih 100 učesnika po radionici, povećali broj nastavnika i nastavnica na 250 istovremeno. Iako se ovaj oblik edukacije nametnuo kao jedini provodiv, on bi u narednom periodu mogao postati i uobičajen. „S obzirom na to da smo do sada imali sve pozitivne reakcije i veliku zainteresovanost, svakako da planiramo nastaviti sa ovakvim vidom edukacije, kao i nekim „on-line“ radionicama sa manjim grupama. Nakon svake radionice učesnici su imali mogućnost da se jave direktno ili da postave pitanja predavačima, pa su neke radionice trajale i duže od planiranog.“ rekao je Begić o planovima Ministarstva.

Ministarstvo će nakon evaluacije, virtuelnom sadržaju dati više prostora, a radionice su dostupne na YouTube kanalu Ministarstva.

 

Izvor: unicef.org
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog