Region

SANU reaguje na tvrdnje da je Milutin Milanković „hrvatski znanstvenik”

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) najavila je da će se obratiti „relevantnim strukturama” povodom zloupotreba kojima je nekadašnji potpredsjednik SANU i svjetski priznati matematičar Milutin Milanković postao „hrvatski znanstvenik”.

Izvršni odbor SANU naveo je u saopštenju da „već duže vrijeme s nevjericom i ogorčenjem prati svojatanje srpskih naučnika i umjetnika, zasnovano na zaista neprihvatljivim argumentima”.


Milutin Milanković

„Posljednji u nizu je jedan od najvećih srpskih naučnika Milutin Milanković, dugogodišnji član i potpredsjednik SANU, koji je prekomandovan u hrvatskog znanstvenika”, stoji u saopštenju, prenosi Beta.

Milanković (1879-1958) je rođen u selu Dalj na teritoriji tadašnje Austrougarske, a danas Hrvatske. Bio je matematičar, astronom, klimatolog, geofizičar, građevinski inženjer, fizičar, doktor tehničkih nauka.

Najpoznatiji je po „Kanonu osunčavanja Zemlje” koji karakteriše sve planete Sunčevog sistema i po teorijskom objašnjenju Zemljinih dugotrajnih klimatskih promena uzrokovanih astronomskim promjenama njenog položaja u odnosu na Sunce, poznatom danas kao „Milankovićevi ciklusi”.

 

Izvor: politika.rs
Blog