Društvo

Више од 40% грађана не купује књиге

С циљем подизања свијести о значају читања, његовању рада и дјела великана српске књижевности, Министарство просвјете и културе Републике Српске почело је кампању “Читајмо заједно”.

Будући да статистички подаци показују да 42 одсто грађана Српске никада не купује књиге, министар просвјете и културе РС Наталија Тривић нагласила је да се промоцијом важности и значаја читања жели доћи до што већег броја читалаца.
- У односу на претходне, ове године смо у оквиру кампање значајан простор дали и за визуелну презентацију, те су осмишљени плакати за билборде и разгледнице. Снимљени су и видео-спотови, који ће указати на значај великана српске књижевности - рекла је Тривићева.
 
Додала је да се на шест видео-спотова, који су снимљени ангажовањем домаћих продукцијских капацитета и глумаца, промовишу поруке славних писаца српске књижевности.
Помоћник за културу у ресорном министарству Тања Ђаковић истакла је да су истраживања показала да се величина личних, кућних библиотека грађана креће од једне до 25 књига, те да 8,3 одсто не посједује ниједну књигу.
 
- Из тих разлога је ова кампања покренута 2017. године, али су циљеви до сада били усмјерени на подршку домаћем издаваштву, промоцији савремених књижевника, те попуњавању библиотечких фондова у неразвијеним општинама - навела је Ђаковићева.
 
Објаснила је да бројни велики писци, као што су Петар Кочић, Јован Дучић, Десанка Максимовић и Бранко Ћопић указују да српски народ и језик нису мали, као што се то често представља.
 
- Управо то нам даје обавезу и одговорност да истичемо имена наших великих стваралаца, те да на све могуће начине допремо до циљне групе, а то је прије свега млађа популација, те да у њима пробудимо вољу и жељу да читају - образложила је Ђаковићева.
 
Кампања “Читајмо заједно”, која ће трајати до краја октобра, реализована је у сарадњи са Кинотеком Републике Српске у партнерству са Радио-телевизијом Републике Српске.
 
Почеци
 
Кампања “Читајмо заједно” покренута је 2017. године са идејом да се за сваку марку коју грађани уложе у куповину књига из одабраних едиција Завода за уџбенике министарство обавезује да ће уложити исто толико у њихов откуп и тако ова дјела учинити доступним тамо гдје је најпотребније.
 
 
Извор: Глас Српске
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog