Region

Veliki uspjeh Infobipa. Privukli su 200 miliona dolara investicije i sad su vredniji od milijardu dolara

U prvoj rundi finansiranja dobili su 200 miliona dolara od investicionog fonda ''One Equity Partners''.

Jedna od vodećih IT kompanija u Hrvatskoj i u ovom dijelu Evrope, vodnjanski Infobip, prikupio je više od 200 miliona dolara u prvoj rundi finansiranja od investicionog fonda ''One Equity Partners'', čime je njihova vrijednost upravo premašila milijardu dolara. Tim sredstvima će dalje finansirati svoju ekspanziju u SAD-u kroz potencijalna preuzimanja, rekli su izvori za Rojters.


O mogućem Infobipovom izlasku na berzu pisalo se još u avgustu prošle godine, kada je jedan od osnivača kompanije i direktor Infobipa Silvio Kutić u razgovoru za Bloomberg potvrdio mogući IPO. “To je nešto o čemu trenutno razgovaramo. Do odluke bi moglo doći u sljedećih nekoliko mjeseci, pola godine, godinu dana”, rekao je tada Kutić. Infobip će se sada fokusirati na širenje na američkom tržištu, a izlazak na američku berzu su za sada odgodili, tvrde izvori.

IMALI SU 602 MILIONA EVRA PRIHODA

Kompanija je osnovana 2006. godine, a Infobip pruža tehnologiju i usluge potrebne za višekanalni (omnichannel) marketing, koja klijentima omogućuje komunikaciju s kupcima i korisnicima kroz SMS poruke ili druge usluge poput WhatsApp-a. S vremenom su im klijenti postali Uber, Viber, WhatsApp, Telegram, Costco i Unilever, a te kompanije komuniciraju s preko sedam milijardi mobilnih uređaja u više od 190 zemalja svijeta.

Infobip je prošle godine generisao 602 miliona evra prihoda, što je rast od 38 posto u odnosu na prošlu godinu. Ukupna količina SMS poruka koje su poslali u aprilu im je značajnije porasla u odnosu na februar, za oko 20 posto, budući da su kompanije pokušale stupiti u kontakt sa svojim kupcima i korisnicima tokom epidemije koronavirusa.

NAJVIŠE KORISNIKA IMAJU U AMERICI

Kutić je u tadašnjem razgovoru za Bloomberg, ali i opsežnom razgovoru za Telegram 2017. godine, pričao o dodatnom širenju na američko tržište, budući da im je tada oko 35 posto prihoda dolazilo od američkih klijenata. Najveći konkurent im je Twilio iz San Franciska, koji je prošle godine imao prihod od 1,13 milijardi dolara, odnosno povećanje od 74,52 posto u odnosu na 2018. godinu.

Infobip je povezan s preko 600 operatora širom svijeta, a globalno zapošljavaju više od 1800 ljudi na šest kontinenata. Praktički, ako ste ikada od svoje banke, osiguravajućeg društva ili taksi službe dobili SMS, velike su šanse da vam je ta poruka došla na mobitel preko Infobipa.

 

Izvor: telegram.hr

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog