Društvo

Грађани Српске спас од короне траже у витамину Ц

Како би се колико-толико заштитили од вируса корона, становници Српске масовно спас траже у препаратима за јачање имунитета, а према ријечима апотекара, потражња за витаминским суплементима, попут витамина Ц, Д и цинка никад није била боља.

Свакодневне информације о порасту броја заражених вирусом корона, кажу фармацеути, доводе све већи број становника у апотеке, а продаја је у односу на период прије појаве вируса скочила и до 100 одсто. У појединим апотекама кажу да имају осјећај да произвођачи и увозници не могу да подмире све потребе које постоје на тржишту.

У бијељинској апотеци “Росић” кажу да интересовање грађана за препарате за имунитет не јењава.

- Велика је потражња. Купци узимају мјесечне залихе препарата за јачање имунитета, а најинтересантнији су им витамини Ц и Д, као и препарати цинка - казали су у овој апотеци.

Ништа мања потражња за овим препаратима није ни на подручју Херцеговине.

У требињској апотеци “Беладона” кажу да поред витамина Д и Ц у свим облицима, грађани масовно траже и калцијум, селен и многе друге препарате за јачање имунитета.

- У страху од несташице, грађани су на почетку пандемије суплементе куповали у огромним количинама. Међутим, када су се увјерили да тих препарата има довољно, мало су смањили, али нису одустали - казали су у овој требињској апотеци.

Потражња за витаминским суплементима због вируса корона повећана је и у “Expera Pharmacy” апотекама.

- Велики број грађана и даље свакодневно долази и тражи витамин Ц, цинк, имуноглукан и друге мултивитаминске препарате како би ојачали организам - рекли су апотеци у Бањалуци.

Љекар породичне медицине Милијана Станковић каже да је витамин Ц нашао главну улогу у борби против вируса корона и уопштено у јачању имунитета.

- Уз природно јачање имунитета, односно конзумирајући воће и поврће, којег у овом период има у изобиљу, препоручује се и витамин Ц и то по могућности у праху. Имунитет се може ојачати и проводећи што више времена у природи - казала је Станковићева.

Додала је да већина витамина које уносимо не могу створити неке сметње у организму.

Већа количина витамина коју уносимо у организам се репсорбује, док се један дио излучује вани, тако да су хипервитаминозе код нас заиста ријетке. Такође, у апотекама постоје прилагођени препарати за подизање имунитета и код дјеце - истакла је Станковићева.

Бањалучанка Марија Адамовић свакодневно, поред воћа и поврћа, уз витамин Ц пије и цинк, јер се, како каже, никад не зна, с обзиром на то да се креће међу људима.

- Прије појаве вируса корона нисам нешто претјерано користила витамине, осим када сам баш била прехлађена. Углавном сам форсирала воће и поврће, али сада, узимајући у обзир јачину овог вируса, мислим да витамини и минерали које уносим кроз храну нису довољни, због чега сам почела редовно да их пијем - истакла је Адамовићева.

УИО БиХ

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, у првој половини ове године увезено је 8.844 тоне суплемената у вриједности од 75, 44 милиона КМ. Истовремено је из БиХ извезено 1.312 тона, чија вриједност је износила 5,49 милиона КМ.

 

Извор: Глас Српске
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog