Vijesti

Vidan napredak u ispunjavanju 14 uslova iz mišljenja Evropske komisije

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler predstavio je danas predsjedavajućem i srpskom članu Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću i Miloradu Dodiku Izvještaj Evropske komisije o BiH za 2020. godinu u kojem je kostantovan vidan napredak u ispunjavanju 14 uslova iz Mišljenja Evropske komisije.

"U tom kontekstu, pozdravljena je kontinuirana liderska uloga Predsjedništva BiH u reformskom procesu", saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Članovi Predsjedništva BiH ocijenili su uspješnim susrete sa evropskim zvaničnicima u institucijama u Briselu, te iznijeli uvjerenje da će razgovori sa predstavnicima najvećih institucija EU dati dodatni podstrek evropskom putu BiH.

"Razgovarajući o kriterijima u Izvještaju za BiH, konstatovan je ograničen napredak u pojedinim oblastima", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da su sagovornici saglasni da je potrebna pojačana dinamika na procesu reforme pravosuđa i javne uprave, te jačanju vladavine prava i borbi protiv korupcije.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zadovoljstvo usvajanjem Ekonomskog i investicionog plana za zapadni Balkan u vrijednosti od devet milijardi evra.

"Sredstva koja će EU investirati u dugoročni oporavak regiona od posljedica pandemije kovida 19, kao i u infrastrukturne projekte, predstavljaju veliki značaj za napredak BiH. Ovim paketom pomoći i infrastrukturalnim investicijama ubrzaće se proces evropskih integracija zemalja zapadnog Balkana", navedeno je u saopštenju.

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili ambasadoru Satleru za podršku i kontinuiran angažman na evropskom putu BiH.

Izvještaj o BiH dio je paketa proširenja koji je komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Oliver Varhelji, zajedno sa Ekonomskim i investicionim planom za zapadni Balkan, prezentovao Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta.

 

Izvor: SRNA
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog