Vijesti

Блокада буџета ЕУ кочи и помоћ за западни Балкан од 14 милијарди евра

Тренутна блокада вишегодишњег буџета и фонда за опоравак Европске уније довела је Унију у још једну кризу, а пред западни Балкан ставила питање када ће моћи да рачуна на најмање 14 милијарди евра европске помоћи.

Мађарска и Пољска су због свог противљења условљавању расподјеле европских фондова поштовањем владавине права "повукле ручну" у финалним преговорима ЕУ у вези са усвајањем заједничког седмогодишњег буџета и фонда за опоравак у од 1.824 милијарде евра.

Европски званичници упозоравају да ЕУ сада улази у "још једну кризу" и то у тренутку када је реализација договорених фондова више него ургентна због рјешавања тешких економских последица изазваних пандемијом "ковида- 19".

Криза у ЕУ се неминовно "прелива" и на западни Балкан који из новог буџета ЕУ очекује новац намијењен земљама у процесу приступања.

Договором о "никада већем буџету за опоравак" ЕУ је за наредни седмогодишњи период предвидјела и повећање средстава за потребе финасирања Инструмента претприступне помоћи укључујући и нови Економско инвестициоони пакет за Западни Балкан.

Из тренутно блокираног ЕУ буџета за Западни Балкан издвојено је 14, 1 милијарди евра.

Од тога су девет  милијарди евра средства која су европским Економско -инвестиционим планом намијењена за опоравак и економско приближавање западног Балкана ЕУ.

За кључне инфраструктурне пројекте у области транспорта, енергетике, дигиталног повезивања, пољопривреде, здравства, образовања планирано је шест милијарди евра, око 1,5 милијарда је намијењена приватном сектору док би око 1,5 милијарди било за реформе институција и усклађивању са европским законодавством у кључним областима.

Из новог буџета ЕУ који је, прије блокаде, требало да ступи на снагу од јануара сљедеће године, земљама са западног Балкна на располагању је требало да буде и Европски фонд за одрживи развој од око 96 милиона као и многи програми подршке секторским политикама као што су Хоризонти, Ерасмус.

У ЕУ у овом тренутку највљују интензивирање разговора са Будимпештом и Варшавом у које ће бити укључени највиши званичници ЕУ инстититуција као и канцелрка Њемачке, тренутно председавајуће чланице ЕУ, Ангела Меркел.

Оцјена је да би овај застој на путу усвајња заједничког буџета могао ЕУ да кошта времена односно да одложи почетак "упумпавања" договорених средстава у привреде земља широм Европе, а самим тим и економски опоравак континента од "највеће кризе од настанка Уније".

 

Извор: Глас Српске
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog