Svijet

Kako su izgledali počeci nekih od najvećih kompanija

Bez obzira na to koliko je nečiji biznis uspješan i poznat širom svijeta, svi oni morali su odnekud da počnu, a to najčešće podrazumijeva dosta skromnije izdanje od onog koje poznajemo danas.

To naročito važi za one kompanije koje postoje duže vrijeme i koje su nastajale kada je svijet izgledao potpuno drugačije u odnosu na trenutno stanje.

Vjerovatno se sjećate nekih prodavnica iz kraja i domaćih brendova koji su takođe imali skromnije početke i kretali od samo jednog malog lokala. I neke velike kompanije put su započele iz garaže, podruma, kioska…

Harley-Davidson (1903)

Čuveni brend motora osnovan je u Milvokiju i predstavlja zajednični projekat dvojice prijatelja koji su se prezivali, pogađate, Harli i Dejvidson.

Originalnom timu Vilijema Harlija i Artura Dejvidsona se nakon nekoliko godina priključio i Arturov brat Volter. Prvi model motora napravljen je u šupi i upotrebljen je u jednoj trci 1904. godine, gdje je njegov vozač ostvario četvrto mjesto.

Prva fabrika sagrađena je 1906. godine, tokom koje su napravili 50 motora, a proboj na tržište uslijedio je tokom i nakon Prvog svjetskog rata, kada je vojska SAD kupila više od 20 hiljada modela.

Samsung (1938)

Početna ideja nije imala nikakve veze sa onim po čemu danas poznajemo ovaj brend. Počelo se prodajom tekstila, rezanaca, druge maloprodajne robe, pa čak i osiguranja. Ulazak na tržište elektronike došao je tokom 1960-ih, a u dekadi nakon nje Samsung je ušao i na tržište brodogradnje.

Svjetski uspjeh na polju proizvodnje raznih elektronskih uređaja građen je tokom narednih pet decenija, a danas, ova kompanija i njeni partneri proizvedu oko petine ukupnog godišnjeg izvoza Južne Koreje.

Nintendo (1889)

Još jedna kompanija poznata po elektronici se na početku postojanja bavila skroz drugačijim djelatnostima. Započeli su proizvodnjom i prodajom karata za igranje, potom istraživali i druge oblasti, da bi svoju prvu video konzolu distribuirali tokom 1960-ih godina.

Bum na tržištu i međunarodna slava došli su kada se pojavio Nintendo Entertainment System (NES) 1985. godine, nakon koga su uslijedile i mnoge druge popularne konzole. Tu su SNES, čuveni Game Boy, Nintendo DS, Wii, Switch, kao i poznati likovi poput Super Marija i Donki Konga.

Coka-Cola (1886)

Možda ste već čuli da je čuveni gazirani napitak osmislio doktor Džon Pemberton iz Atlante, a to se desilo 1886. godine. Formula pića i samo pravo na brend prodati su samo nekoliko godina kasnije i Coka-Cola je u početku reklamirana kao zdravo piće, koje pomaže kod glavobolja.

Išlo se na kartu osvježavajućeg efekta i želja je bila da se piće prodaje u apotekama kao zdrav napitak. Jedna od prvih marketinških taktika bila je slanje gomile besplatnih kupona poštom. Već do početka novog vijeka, Coka-Cola je postala poznata i popularna međunarodno.

Microsoft (1975)

Pomenuta garaža odnosi se na Bila Gejtsa i Pola Alena, koji su Microsoft osnovali u istoj 1975. godine. Za razliku od drugih na ovoj listi, njihov fokus je od početka bio jedan isti, svijet računara i elektronike.

Uspjeh je dolazio na svim poljima i u skoro svim dekadama je samo bilježen porast prodaje proizvoda i vrijednosti kompanije. Microsoft danas u svom okrilju ima mnoge druge brendove koje je u međuvremenu kupio i godišnje bilježi nevjerovatne cifre.

 

Izvor: biznis.info
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog