Sport

Ko je čovjek koji je od raspadnute Srbije stvorio ekipu koja je nadigrala Francusku

Nakon raspada bivše države Srbija (SRJ i SiCG) je bila rukometna sila. Peruničić, Škrbić, Perić, Jovanović, Matić i društvo osvojili su nekoliko velikih medalja, a Hrvatska protiv te reprezentacije nije znala za pobjedu sve do SP-a u Tunisu 2005. Štoviše, doživjela je nekoliko teških i bolnih poraza.

Hrvatska je u međuvremenu postala svjetski i olimpijski prvak te rukometna konstanta, a srpski rukomet polako počeo je propadati i susjedi su na velikim takmičenjima uzeli još samo jedno evropsko srebro 2012. kad su bili domaćini.

Prije godinu dana su izgubili sve utakmice na Euru, sad su nadigrali Francuze u oba susreta

Na nekoliko posljednjih takmičenja Srbija je ostvarivala katastrofalne rezultate, a prije tačno godinu dana bila je tek 20. od 24 reprezentacije na Euru sa sva tri poraza u grupi. Takođe, Srbija se nije uspjela plasirati ni na SP u Egiptu koji počinje 13. januara.

Srpski rukometni savez je godinama lutao, selektori su se mijenjali iz takmičenja u takmičenje, ali pravog rezultata nije bilo. Što je čudno, jer Srbija ima nekoliko izuzetnih pojedinaca koji igraju u najjačim evropskim klubovima. Nedostajao im je timski duh.

Dolazak na klupu španskog trenera Tonija Đerone razbudio je srpski rukomet u samo dvije utakmice. U kvalifikacijama za Euro 2022. Srbija je u prvom kolu u Zrenjaninu pobijedila moćnu Francusku, a zatim je u revanšu najjača rukometna sila kod kuće jedva izvukla bod. Srbi su na poluvremenu druge utakmice imali tri gola prednosti. 

Đerona je stvorio jaku Srbiju 

Od bezvoljne i nezainteresovane ekipe Gerona je u svega nekoliko dana stvorio borbenu ekipu koja ima cilj i koja gine za svaku loptu. Kako je i sam rekao, obrana i timski duh bili su ključ protiv Francuza.

''Pokazali smo da sjajnom odbranom možemo ostvariti dobar rezultat protiv svake reprezentacije na svijetu. U napadu smo imali pad dobrih trenutaka, ali obrana je bila ključ. Cupara na golu, važan sedmerac Milosavljeva. Ne želim izdvajati ni jednog igrača, jedino je važan timski duh. Ko god da se nalazio na terenu, bilo 50 minuta ili je tu samo zbog jedne lopte, mora dati sve od sebe. Kad je tako, onda je moj posao lakši. Odigrali smo odlične dvije utakmice protiv super ekipe koja će igrati na SP-u u Egiptu. Siguran samo da ćemo napraviti nešto veliko'', kazao je Đerona.

Godinama učio rukomet u Barceloni 

Gerona je tipičan primjer španske trenerske škole. Punih 15 godina radio je u Barceloni. Trenirao je mlade selekcije, rezervnu momčad, a četiri godine je bio prvi pomoćnik Xescu Esparu i može se pohvaliti da u kolekciji ima naslov klupskog prvaka Evrope 2005. Kasnije je trenirao reprezentaciju Tunisa s kojom je ostvario odlične rezultate, a prije negoli je sjeo na klupu Srbije vodio je francuski Chartres.

Španac pronašao izgubljenu hemiju u reprezentaciji Srbije

Gerona je odmah po preuzimanju Srbije odlučio promijeniti klimu u reprezentaciji. Vujin, Zelenović, Nenadić, braća Ilić, nominalno možda najzvučnija imena, iz privatnih i zdravstvenih razloga odbili su pozive. Đerona nije očajavao. U ekipu je vratio neke bivše reprezentativce, pozvao je nekoliko talentovanih klinaca poput 19-godišnjeg srednjeg vanjskog Jovice Nikolića iz Vojvodine i što je najvažnije, stvorio je hemiju u ekipi.

Nešto što godinama fali srpskom reprezentativnom rukometu.

Jedan od povratnika u reprezentaciju, šef obrane Ilija Abutović, nahvalio je Đeronu.

''Još sam pod utiskom svega što smo napravili protiv Francuske u ove dvije utakmice. Ovaj bod je kao kuća. Da nam je netko rekao da ćemo uzeti tri boda Francuzima, ne bih mu povjerovao. Đerona je stvorio zdravu, super ekipu. Toni radi sjajan posao. To je to, klasična španska škola. Sve je u detaljima. Imamo odlične golmane, a sad imamo i super odbranu. Kod obrane je najvažnija želja, a kad tu dodaš i malo znanja, onda to ispadne jako dobro. Kad osjetiš sigurnost, kad vidiš taj naboj i atmosferu, onda se događaju ovakve stvari'', kazao je lijevi bek Lowena.

Pod Đeronom Srbija je napravila veliki korak prema plasmanu na Evropsko prvenstvo i postala najveća rukometna priča u periodu uoči Svjetskog prvenstva koje počinje u srijedu i na kojem Srbi neće učestvovati.

 

Izvor: index.hr
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog