Vijesti

Кризни штаб: Неопходно пооштрити мјере како би се смањио притисак на здравствене установе

Чланови Кризног штаба за праћење епидемиолошке ситуације у Републици Српској усљед корона вируса, представници Института за јавно здравство Републике Српске, као и Републичке управе за инспекцијске послове разговарали су данас о погоршаној епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, с циљем разматрања ефеката увођења рестриктивнијих мјера за заштиту здравља становништва, a у складу са препорукама струке.

У Републици Српској констатован је нагли пораст броја обољелих од COVID 19. 

С тим у вези, медицински радници упозоравају да је епидемиолошка ситуација забрињавајућа и да у таквим околностима заштита живота и здравља грађана мора да буде приоритет.     

Кризном штабу су присуствовали Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите, Антон Касиповић министaр правде, Наталија Тривић министар просвјете и културе, Соња Давидовић, министар породице, омладине и спорта, Сенка Јујић министар управе и локалне самоуправе и Златан Клокић министар за европске интеграције и међународну сарадњу. 

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић пренио је став стручне заједнице по којем би за заустављање забрињавајућег тренда раста новообољелих и хиспитализованих било неопходно пооштрити одређене мјере у заједници, повећати степен свијести и одговорности појединца о нужности примјене личних заштитних мјера и дисциплину у поштовању свих препорука Института за јавно здравство Републике Српске, у циљу заштите здравља становништва. 

Закључено је и да је неопходно пооштрити мјере како би се смањио притисак на здравствене установе, како на примарном нивоу гдје се биљежи нагли раст броја прегледаних пацијената, тако и прилив пацијената са средње тешком и тешком клиничком сликом у болнице, а како не би био угрожен процес вакцинације против COVID 19 у Републици Српској.

Министри су из домена своје ресорне надлежности разговарали о рестриктивнијим рјешењима у овом тренутку, посебно за дјелатности и установе које су препознате као мјеста повећаног ризика од преноса вируса. Грађанима Републике Српске су још једном упутили апел да се придржавају личних заштитних мјера и поштују препоруке Института, како се прије свега лично не би излагали опасности од заразе.

 

Фронтал

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog