Region

Milanović vratio odlikovanja i generalski čin Glavašu (VIDEO)

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović vratio je odlikovanja i generalski čin nikad pravosnažno osuđenom ratnom zločincu Branimiru Glavašu.

Odlikovanja i čin u Hrvatskoj vojsci, Glavašu je 2010. godine oduzeo tadašnji predsjednik Ivo Јosipović, nakon što je ratni gospodar života i smrti u Osijeku prvostepenom presudom osuđen za ratne zločine nad osječkim Srbima u slučajevima "selotejp" i "garaža". Ustavni, a potom i Vrhovni sud Hrvatske tu su presudu ukinuli i postupak vratili na početak.

Sedam ratnih odlikovanja i čin generala vraćeni su Branimiru Glavašu 11 godina nakon što ih je oduzeo tadašnji predsjednik Ivo Јosipović. Savo Štrbac, direktor Informaciono dokumentacionog centra "Veritas" kaže da se Milanović ovim želi odužiti Glavašu za podršku na predsjedničkim izborima, ali i zaraditi poene SDP-u uoči lokalnih izbora.

VIDEO PRILOG

- Mislim da će većina Srba upravo protumačiti da je ta poruka namijenjena njima da nisu poželjni u Hrvatskoj, bez obzira na to što se Milanović izjašnjava često kao veliki demokrata, kao čovjek koji želi da se vrate Srbi, koji ne dijeli ljude, kako kaže, ni po vjeri ni po naciji, ali u praksi se ponaša drugačije - ističe Štrbac.

Odluka Zorana Milanovića, kako je navedeno, donesena je na prijedlog Državne komisije za odlikovanja i priznanja, a nakon odluka Ustavnog i Vrhovnog suda. O svemu se, na svom Fejsbuk nalogu, oglasio i Glavaš, koji je vraćanje odlikovanja i čina tražio i 2019. godine, u mandatu Kolinde Grabar Kitarović.

- Hvala Bogu da imamo predsjednika koji poštuje Ustav, zakone Republike Hrvatske i sudske presude, a ne kao ona "kokoš" koja je, nakon što je izgubila predsjedničke izbore, pokazala "srednji prst" cijeloj naciji - rekao je Branimir Glavaš.

Glavaš je bio osuđen za slučajeve "selotejp" i "garaža". O zločinima u slučaju "selotejp" za RTRS svojevremeno je govorio i Radoslav Ratković, jedini koji je preživio mučenje i streljanje. Ranjen, preplivao je Dravu i bio jedan od ključnih svjedoka protiv Glavaša.

- Možda je bila moja sreća, pa nije pogodio kud treba. Mislio je vjerovatno da sam pogođen, a pozadi jedan, pretpostavljam da je to bio onaj koji se nazivao Šefom, on me je udario nogom u leđa. Pošto tamo na obali Drave postoje stepenice, tu sam gurnut u vodu - priča Ratković.

O Glavaševim zločinima prije više od jedne decenije javno je svjedočio i Krunoslav Fehir, koji je, kao 16-ogodišnji pripadnik Osječke bojne, po nalogu Branimira Glavaša, učestvovao u mučenju i ubistvu dva osječka Srbina.

- Branimir Glavaš je u tom trenutku, nakon pucnjave, došao do mene i pitao me je: A gdje je drugi?. Јa sam rekao: Unutra je. A onda mi je rekao: Što čekaš, mogao si i njega likvidirati dok još nema nikoga - svjedočio je Fehir 2009. godine.

Prva optužnica, u slučaju "garaža", protiv Glavaša je podignuta 2005. godine, a dvije godine kasnije proširena i slučajem "selotejp". Optužen je za ubistvo deset osječkih Srba i pokušaj ubistva još jednog.

Za ratne zločine prvostepeno je osuđen 2009. godine na deset godina zatvora, ali je nekoliko dana prije izricanja presude pobjegao u BiH. Kaznu, u međuvremenu smanjenu na osam godina, služio je prvo u Zenici, pa u Mostaru. Nakon pet godina i tri mjeseca pušten je na slobodu, a cijeli proces vraćen na početak, zbog, kako je navedeno, proceduralnih grešaka.

 

Izvor: rtrs.tv
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog