Region

Stanišić i Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora

Mehanizam za krivične sudove u Hagu osudio je juče na 12 godina zatvora nekadašnje čelnike Službe Državne bezbednosti Jovicu Stanišića i Franka Simatovića povodom optužbi za ratne zločine, javlja Rojters pozivajući se na sažetak presude.

Kako se dodaje u sažetku presude, koju je obezbedio sud, Stanišić i Simatović osuđeni su zbog uloge u finansiranju i opremanju srpske milicije tokom raspada bivše Jugoislavije.

Ovo je drugi put da im je izrečena prvostepena presuda povodom optužbi za ratne zločine u Hrvatske i Bosni i Hercegovini između 1991. i 1995. godine.

Presuda im se izriče nakon ponovljenog suđenja, jer je prva, kojom su bili oslobođeni od svih optužbi, ukinuta po žalbi tužioca 2015. godine.

Izricanju presude prisustvuju i Stanišić i Simatović, koji su bili na privremenoj slobodi u Srbiji, ali su 24. juna vraćeni u pritvorsku jedinicu u Hagu, javlja Tanjug.

U četiri tačke Stanišić i Simatović se terete za zločine protiv čovečnosti: progone, ubistva, deportacije i nehumana dela, a po jednoj tački za kršenja zakona ili običaja ratovanja – ubistva.

U završnoj reči haško tužilaštvo je tražilo da im sud izrekne kazne doživotnog zatvora, a odbrana je tražila ponovo oslobađanje.

Stanišić je bio načelnik Službe državne bezbednosti (DB) MUP-a Republike Srbije, a Simatović njegov zamenik.

Optuženi su da su sa tih pozicija rukovodili, organizovali, opremili, obučavali, naoružavali i finansirali specijalne jedinice DB-a i druge srpske snage koje su bile uključene u izvršenje ubistava, progona, deportacije i prisilnog premeštanja nesrpskih civila sa velikih područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine između 1991. i 1995. godine.

Fila: Presuda je besmislena, osuđeni a nisu krivi

HAG – Advokat Toma Fila smatra da su nekadašnji čelnici Službe Državne bezbednosti Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni za nešto za šta nisu krivi, te da je presuda potpuno besmislena.

„Oni su osuđeni samo zato što su znali da se neki zločini dešavaju, u tome se sastoji njihova pomoć prema presudi, što je besmisleno”, rekao je Fila Tanjugu.

On očekuje da će uslediti žalbe i branilaca Stanišića i Simatovića, ali i tužilaštva, koji je , kako je primetio beogradski advokat, izašao besan iz sudnice jer mu je „pala skoro cela optužnica”.

Fila kaže da su ovom presudom najviše razočani Hrvati jer ih upravo oni smatraju krivim za zločine Slavoniji.

Simatovićev branilac nezadovoljan osuđujućom presudom

HAG – Branilac Franka Simatovića, advokat Mihajlo Bakrač, izjavio je danas da nije zadovoljan osuđujućom presudom od 12 godina zatvora za svog branjenika jer je očekivao da će ponovo biti oslobođen, ali da je dobro što je 97 odsto optužnice ipak otpalo.

„Nisam zadovoljan jer je osuđen, ali jesam jer je matematički 97 odsto optuženja otpalo, a osuđen je samo za tri odsto optužnice. Otpao je zajednički zločinački poduhvat, podržavanja u svim opštinama Hrvatske, a osuđeni su (Simatović i Jovica Stanišić) samo za pomaganje i podržavanje zločina u Bosanskom Šamcu”, rekao je Bakrač Tanjugu.

Napomenuo je da su oni osuđeni samo zato što su znali za zločinačku nameru učesnika Udruženog zločinačkog poduhvata, dok veće nije našlo dokaze za optužbe da su „komandovali i usmeravali bilo šta”.

Veće je našlo da je grupa dobrovoljaca, kada je došla na obuku, odmah potpala pod komandu JNA, ukazao je Simatovićev advokat.

Smatra da je kazna izrečena kako bi pokrila vreme koje je njegov branjenik proveo u pritvoru i vidi je kao kompromisno rešenje.

„Prema mojoj računici, koja nije potpuno tačna sve dok ne dobijem zvanično presudu, mislim da Simatoviću fali dva ili tri meseca da bi izdržao dve trećine kazne, (a što je uslov za uslovni otpust)”, naveo je Bakrač.

Jovici Stanišić je ostalo više, jer se nije pojavljivao na ponovljenom suđenju.

Presuda Stanišiću i Simatoviću je „pokrivanje” pritvora

HAG – Beogradski advokat Branislav Tapušković kaže da je osuđujuća presuda, kojom su nakon ponovljenog suđenja Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora, zapravo solomonsko rešenje da se pokrije vreme koje su proveli u pritvoru.

U izjavi za Tanjug, Tapušković ističe da je ipak najbitnije što nisu osuđeni za Udruženi zločinački poduhvat jer je to moglo da odvede u neke reperkusije po učešće Srbije u UZP-u.

„Ovo je rešenje da se pokrije pritvor”, naveo je Tapušković ukazujući da je kompletna presuda, i način na koji je obrazložena teška za komentarisanje s obzirom da je njihova odgovornost utvrđena u vezi sa jednom lokacijom, iako nije utvrđena njihova veza sa zločinima.

„Prvi put od kada pratim ova suđenja čujem ovo i veoma sam zatečen”, zaključio je Tapušković.

Mehanizam za krivične sudove u Hagu osudio je danas na po 12 godina zatvora nekadašnje čelnike Službe Državne bezbednosti Jovicu Stanišića i Franka Simatovića zbog pomaganja i podržavanja ratnih zločina u Bosanskom Šamcu, dok su za sva druga krivicna dela iz optužnice oslobođeni.

Prvom presudom, koja je ukinuta, bili su oslobođeni svih optužbi.

 

Izvor: politika.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog