Vijesti

Zeljković: U Srpskoj nije identifikovan delta soj, ali se može očekivati

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković, kazao je da je epidemiološka situacija u Srpskoj stabilna, te da još uvijek nije identifikovan novi delta soj ovog virusa.

"Epidemiološka situacija je stabilna što nam je izuzetno drago. Nadamo se da će i u narednom periodu ostati tako. Pratimo sve parametre u svim lokalnim zajednicama, kako bismo mogli reagovati na vrijeme ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije", izjavio je Branislav Zeljković.

Kako je naveo, delta soj preuzima primat u svijetu, te se uskoro može očekivati i u Republici Srpskoj.

"Delta soj je preuzima primat u svijetu. Ono što ga odlikuje jeste da ima veću moć prenosivosti. Odnosno, on ima veću moć zaraze, dakle da se veći broj ljudi zarazi u manjem vremenskom periodu, za razliku od divljeg soja virusa korona koji se prvi put pojavio u Kini. U Srpskoj nemamo identifikovanih lica zaraženih novim delta sojem virusa korona. Ono što vidimo, jeste da su zemlje u okruženju otkrile pojedini broj pacijenata kod kojih je prisutan ovaj soj. Sigurno da u narednom periodu možemo očekivati da se pojavi i u Republici Srpskoj. Navedeni soj ne izaziva drugačiju kliničku sliku, ali definitivno zbog mogućnosti veće transmisije, može za kraće vrijeme da zarazi veći broj lica što može statistički da dovede do većeg broja hospitalizacije, i to je ono što zabrinjava", dodaje Zeljković.

On je poručio i da je vakcinacija bitna, kako bismo što prije stekli kolektivni imunitet.

 

Izvor: atvbl.com

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog