Društvo

Тако је говорио Лане Гутовић (ВИДЕО)

Глумац, комичар, водитељ, шоумен који уме – моћно да ћути, добитник бројних награда међу којима су „Зоран Радмиловић“, Златна арена, „Раша Плаовић“, Стеријина награда, „Цар Константин“, Милан Лане Гутовић, преминуо је у 76. години.

Студије је завршио у року, а зато што је, како је рекао, „аљкав“, диплому је добио на дан одласка у пензију. За себе је говорио да је увек више волео да насмеје људе, него да их растужи.

Гостујући у емисији Тако стоје ствари на РТС-у 2017. године, чувени Лане је коментарисао, између осталог, и једног од најпопуларнијих ликова које је тумачио - Срећка Шојића.

„Када се спрема неки лик и када се игра, онда се подразумевају различити профили људи, и гледа се да то што играте буде разумљиво и симпатично и онима који су са неким квоцијентом интелигенције вишим, и са оним који су обогаћени тим благословом Божјим да имају нижи тај квоцијент интелигенције. Ја као актер, морам да се помирим са тим да има људи који једноставно верују да сам то ја. Изненаде се зашто се у јавности појављујем без бркова".

Осврнуо се и на то како су га, и да ли су га улоге које је тумачио мењале.

„Ја не спадам у шизофрене људе који поцепају личност па се пред вама представљају као Шојић, други пут као Владимир у Пучини. Ја те елементе моје личности успевам да каналишем некако на тај начин који се вама допада. То је тајна мог уживања у послу којим се бавим оволико дуго", изјавио је Гутовић.

Признао је да се заиста забављао док је радио на Тесној кожи, и да је ретко који дан снимања прошао без пуно, пуно смеха.

Говорећи о кабареу осамдесетих година, у Југословенском драмском позоришту, Лане је рекао да му је у том смелом подухвату доста помогао Јован Ћирилов, који му је „био десна рука", и који се у то време, како је рекао, бавио „детронизацијом ЈДП-а".

„Ја у то време нисам ни схватао колико је то смело и важно за целу државу, за све оно што се тек спремало да нам се догоди, али тај број људи који је долазио да слуша то што ћу ја да причам, тек су ми они показали да сам ја у ствари говорио оне ствари које је неко морао да изговори, случајно сам то био ја", испричао је Лане.

„Када власт постане крхка, када постане лабава, онда постане нешто што у физичком смислу подсећа на сиду, све је вређа, постаје осетљива на све. То је и претходило пропасти комунизма. Почели су да укидају представе, то је било буди Бог с нама, као да је ударац у темељ државе то што ће глумци да одиграју неку представу. Али они су то тако осећали и то је претходило паду. Сваки краљ који је имао дворску будалу, он се наравно са њом шалио - некад грубо, некад овако, некад онако, дешавало се да га повреди, ту дворску будалу, а ми сада имамо статус истих, али, ако би га убио, зато што га је он повредио, то је дефинитивно као неписани закон, означавало крај његове владавине", рекао је глумац коментаришући шалу на рачун политичара.


„Никога нисам увредио случајно"


„Ја се шалим само са људима које у мојој свести лоцирам као паметне. Као мудре људе. Ниједан политичар, ако се ја шалим на његов рачун, неће то схватити као увреду. Ако схвати као увреду, онда је то грешка. Ја никога нисам увредио случајно, што значи да је глуп", додао је Лане.

Студије је завршио у року, на студије је примљен „из прве", али је Лане по диплому отишао тек 2011. године. То је објашњавао тиме што је „био аљкав".

„На себе не гледам као на неко физичко биће које би требало да води евиденцију о томе када је негде био... него гледам као на појаву неку. Могуће, зато што сам из тог режима никао, оног социјалистичког, рачунам да ће то неки други људи да учине уместо мене. Зато нисам отишао за ту диплому, али су ми је они донели, и то баш на дан када сам отишао у пензију", рекао је.

Објаснио је Гутовић и зашто се определио да буде комичар.

„Некако у мојој личности лежи више један човек који ужива у туђем смеху, него да уживам у некој суровој мудрости коју пола не разуме, а она половина коју се прави да разуме, клима главом. Мислим да ми је расплакати човека... не волим ни дете да расплачем, а камо ли неке... А трагедија подразумева, уколико је добро играш, да расплаче гледаоце или да га дубоко замисли, да га не изведе из сале као срећног гледаоца који је гледао нешто пријатно и занимљиво, него као човека који је оптерећен још једном мишљу, која је исто тако тешка као и његов приватни живот, из кога је дошао у позориште да би се ослободио тога. Када сам то све успео у мојој анализи у мојој глави да разлучим, видео сам да би било много једноставније да људе засмејавам, јер смех је, како кажу, једини дар који је господ Бог дао човеку, да би се разликовао од других живих бића. Хијене се не смеју то је нешто друго, мада ми имамо комедије које не би ни хијене засмејале".

Упитан да опише себе, Лане је рекао да би се „чувао да се не прави важан".

„Чувао бих се и да не будем савремен, и увек бих се осврнуо на оно што је било пре, него на моје пројекције будућности", рекао је Милан Лане Гутовић.

Лане Гутовић је преминуо на Војномедицинској академији. Био један од најдаровитијих и најсвестранијих глумаца на овим просторима, а многи ликови којима је на телевизији, позоришту и филму удахнуо живот стекли су култни статус.

 
Извор: rts.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog