Politika

Nema odluka u Predsjedništvu BiH dok se ne riješi pitanje nametnutog zakona (VIDEO)

Nema odluka u Predsjedništvu u BiH, dok se ne riješi pitanje nametnutnog zakona bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka, poručio je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.

U skladu sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske, Dodik je učestvovao na današnjoj sjednici Predsjedništva i time opovrgao sve glasnije konstrukcije "političkog Sarajeva" kako su srpski predstavnici blokirali rad zajedničkih institucija.

Na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu, Dodik je pozdravio odluku opozicionih stranaka u Srpskoj o srpskom jedinstvu i ponovio stav, da zbog nepoštivanja Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, BiH više nema legitimnog visokog predstavnika.



Redovna sjednica Predsjedništva BiH je održana! Niti jedna odluka, međutim, nije donesena. Protiv svih predloženih, glasao je srpski član! Tako će biti i za one akte, iz sfere spoljne politike i bezbjednosti, koji poslovnički zahtijevaju drugi krug glasanja u Predsjedništvu! A onda će, na konačnu ocjenu, pred poslanike Narodne skupštine Republike Srpske, kroz pokretanje pitanja vitalnog nacionalnog interesa. Biće to praksa, kaže Dodik, sve dok se ne riješi problem spornog "uratka", zvanično, Valentina Incka.

- Učestvovanje u radu nisu blokade. Učestvovanje u radu u skladu sa zaključcima Narodne skupštine su moguće na ovaj način. Rekli smo i Narodna skupština je rekla da nema odlučivanja dok se ne obavi dijalog koji stalno predlažemo u želji da postavimo sva otvorena pitanja u BiH na dnevni red i da se od njih pokuša dogovoriti i naprosto riješiti pitanje nametnutog zakona za koji mi smatramo da je neodrživ - naglasio je Dodik.



BiH je ostala bez delegacije na redovnom godišnjem zasijedanju Generalne skupštine UN-a, najavljenom za kraj septembra. I bez zvaničnih predstavnika na sutrašnjem Strateškom forumu na Bledu. Samo za razliku od septembarskog skupa, Bledski bezbjednosni forum nije ni pronašao mjesto na dnevnom redu sjednice. Tako je odlučio predsjedavajući Željko Komšić, koji je danas i zvanično i javno sam sebe demantovao. Јer ponovo je pokušao da progura imenovanje Upravnog odbora Centralne banke BiH. Dakle, da uradi isto ono što je manipulativno tvrdio da je već urađeno, na fantomskoj sjednici početkom avgusta.

-  Dakle Predsjedništvo nije donijelo odluku da se ide na taj samit. Te odluke nema. Ukoliko neko ode od Predsjedništva on je otišao u privatnom aranžmanu i ne može tamo da zastupa BiH ni po jednom stavu - jasno je poručio Dodik.

I o tome će Dodik pismom obavijestiti domaćine na Bledu. Podsjetiti ih i na nelegitimnost Kristijana Šmita, zbog čijeg prisustva, ranije je već najavio, Dodik neće ni putovati u Sloveniju. Komšić i Šefik Džaferović, kažu, ipak hoće! Sinhronizovano traže i povratak davno minule ere međunarodnog intervencionizma, kada su Pedi Ešdaun i ini "ešdauni", po sarajevskom diktatu, smjenjivali legitimno izabrane srpske zvaničnike.

- Dakle ja očekujem od visokog predstavnika da pomogne BiH da BiH profunkcionira koristeći mehanizme koje ima kao visoki predstavnik uključujući i smjenu naravno - istakao je Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva BiH.

Srpski član Predsjedništva odgovara:

"To samo potvrđuje da je on njihov igrač i da nije visoki predstavnik svih kako je to predviđeno aneksom 10 nego da samo, zato su i nestrpljivi da on nešto učini i da učini nešto za njih".

Umjesto inostranog despotizma, BiH je potreban unutrašnji dogovor ma kakav god njegov krajnji ishod bio. Јer opsežna operacija međunarodnog faktora nije BiH učinili ni državom ni dugoročno održivom. To samo mogu snage u BiH i to na način predviđen Dejtonskim sporazumom. Uz mir kao imperativ, poručuje Dodik, protiv kojeg je Tužilaštvu BiH podnesena još jedna prijava za navodno kršenje Inckovog nametnutog zakonskog rješenja. Uz brojne autorizovane i anonimne, ovaj put potpisnik je navodni subjekt iz Kanade koji sebe naziva Institutom za istraživanje genocida.

- Nikad u životu neću prihvatiti nametnute odluke, jer bi to značilo da sav moj politički život i politički život naroda koji ja predstavljam je besmislen i da svi izbori koji su se dešavali i sve institucije koje ovdje postoje, ne moraju da postoje, da treba da dođe samo neki neizabrani stranac kao što su to činili prije 200, 300 godina u nekim kolonijalnim zemljama i da namatne zakon i da se vi morate tome prilagođavati - poručio je Dodik.

A dok nasrtaji naizmjenično na Republiku Srpsku i legitimne srpske predstavnike traju, ona bilježi ekonomsku stabilizaciju, koju Dodik potcrtava. Rekordnu zaposlenost i rast ekonomskih pokazatelja. Nije li i to trn u oku srpskih oportunista iz Sarajeva i njihovih stranih mentora!?

 

Izvor: rtrs.tv
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog