Politika

Бањалука добила нови покрет: Давидовић основао “Демократски центар”

Бивши амбасадор и шеф кабинета Милорада Додика, те некадашњи савјетник Недељка Чубриловића, Игор Давидовић, основао је са групом истомишљеника покрет који су назвали “Демократски центар”.

Дугогодишњи дипломата који је на прошлим изборима био на листи покрета “Бањалука зове” са којим није успио да скупи довољно гласова за улазаг у Градску скупштину, каже да кроз новоосоновани покрет на сцену излазе неки нови људи који ће бити гласни и храбри. Они су до сада, рекао је он, били политички неактивни и некомпромитовани.

– Изгледа да се окупила једна група политичких истомишљеника, која је спремна да укаже не само како су промјене могуће, већ да су и неопходне. Покрет ће дјеловати опозиционо, а својим концептом политичког дјеловања настојаће указати на могуће и пожељне промјене те начин њиховог извођења – рекао је он за klix.ba.

Имена осталих оснивача биће позната на свечаном представљању које је планирано за крај овог мјесеца.

– Има нас неколико десетина оснивача, људи свих генерација. Добар дио младих, али и моје генерације, који су досад били проприлично дистанцирани, свјесни да је требало погурати опозиционе снаге – изјавио је Давидовић.

Рекао је да од пријема у јавности зависи да ли ће покрет на наредне изборе изаћи као политичка странка. Давидовић наводи да име Демократски центар значи да су одани демократским вриједностима.

– У БиХ је хронично угрожен систем владавине права и начело законитости, као владавине људских права. Ако смо “центар” значи да смо једна либерална опција, ни десно ни лијево – казао је Давидовић-

У посљедњих двадесетак година Давидовић је обављао важне политичке и дипломатске послове. Био је шеф кабинета тадашњег предсједника Владе Републике Српске, Милорада Додика, од 1998. до 2000. године.

Радио је као амбасадор Босне и Херцеговине у Сједињеним Америчким Државама, затим као Амбассадор-ат-Ларге у Министарству иностраних послова БиХ, био је главни преговарач БиХ са ЕУ о Споразуму о стабилизацији и придруживању, амбасадор БиХ при ОСЦЕ и УН у Бечу и амбасадор-шеф Мисије БиХ при ЕУ у Бриселу. Од 2015. године до 2017. године био је спољнополитички савјетник предсједника Народне скупштине Републике Српске, Недељка Чубриовића.

Од 2017. ради као самостални консултант.

 

Извор:  srpskacafe.com
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog