Sport

Mesi sedmi put u karijeri osvojio Zlatnu loptu!

Fudbaler Pari Sen Žermena Lionel Mesi osvojio je Zlatnu loptu koju dodjeljuje Frans fudbal, za najboljeg igrača u 2021. godini. Mesi je ovo laskavo priznanje osvojio rekordni, sedmi put u karijeri, pošto je iza sebe ostavio Roberta Levandovskog iz minhenskog Bajerna i Žoržinja iz Čelsija.

Omaleni Argentinac ponovo je osvojio najviše glasova svojih kolega i novinara, ukupno 613, zahvaljujući upravo osvajanju Kopa Amerike sa nacionalnim timom.

Bio je to Mesiju prvi i dugo čekani veliki trofej sa državnom selekcijom, a turnir u Brazilu bio je potpuno u njegovom znaku jer je proglašen za najboljeg igrača, strijelca i asistenta.

Do sada je na 54 utakmice postigao 41 pogodak i zabilježio 14 asistencija u svim takmičenjima.

"Želim da se zahvalim svim saigračima u Barseloni i Pari Sen Žeremenu. Posebno bih želio da se zahvalim saigračima iz Argentine, kao i cijelom stručnom štabu", rekao je Mesi po dobijanju trofeja.

Levandovski je ponovo najbolji strijelac Evrope sa čak 64 gola, ali 2021. bila je nešto manje impresivna od prethodne na klupskom nivou, kada bi izvjesno dobio Zlatnu loptu da dodjela nije otkazana zbog pandemije koronavirusa. Morao je da se zadovolji "utješnom" nagradom za najboljeg napadača godine, koja je jedna od dvije nove koje su uvrštene u program.

"Čast je nadmetati se sa tobom. Zaslužio si Zlatnu loptu. Prošle godine cijeli svijet je znao da je trebalo da dobiješ ovu nagradu. Mislim da Frans fudbal treba da ti da Zlatnu loptu jer si je zaslužio", poručio je Leo Robertu Levandovskom koji je sakupio 580 bodova.

S druge strane, Žoržinjo je na klupskom i reprezentativnom planu imao ubjedljivo najboljih 12 mjeseci – sa Čelsijem je osvojio Ligu šampiona, a onda pokorio i Evropu sa Italijom. To mu je donijelo nagradu najboljeg fudbalera Evrope u izboru Uefe, ali ne i više od treće pozicije na večerašnjoj svečanosti.

Mesijevu godinu, osim trijumfa sa Argentinom, obilježio je i prelazak iz Barselonu u Pari Sen Žermen, poslije više od 20 godina provedenih u Kataloniji.

On je prethodno Zlatnu loptu osvajao 2009, 2010, 2011, 2012, 2015. i 2019. godine, a sada ima dvije više od najbližeg pratioca i najvećeg rivala Kristijana Ronalda.

Pored spomenute trojke, u užem izboru su bili spomenuti Ronaldo (6), Mohamed Salah (7) koji igra nevjerovatno već nekoliko mjeseci, Kevin De Brujne (8), Kilijan Mbape (9), dobitnik nagrade "Lav Jašin" Đanluiđi Donaruma (10), Ngolo Kante (5), kao i Karim Benzema za kojeg se spekulisalo da će završiti kao drugi.

Benzema se odlaskom Kristijana Ronalda etablirao kao najbolji igrač "kraljevskog kluba" i postao je najbolji strijelac u istoriji francuskog fudbala, a po povratku u reprezentaciju je prigrabio i trofej u Ligi nacija. Ipak, to mu je donijelo četvrto mjesto u borbi za Zlatnu loptu.

Frans fudbal je od 18 časova počeo sa objavljivanjem plasmana 30 kandidata, a među 10 najboljih mjesta nisu našli Nejmar, Luis Suares, Đorđo Kjelini, Leonardo Bonuči, Bruno Fernandeš, Erling Holand...

Nagrada "Kopa" za najboljeg mladog igrača otišla je u ruke veziste Barselone Pedriju.

Zlatna lopta u ženskoj konkurenciji takođe ide na "Kamp Nou", odnosno u ruke Alesije Puteljas, nakon nestvarne sezone koju je imala ekipa Barselona femeni.

 

Izvor: rts.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog